Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jeanette Ottesen öppnar upp om mobbning mot Lotte Friis i ny bok

I en självbiografi skriver den danska simstjärnan Jeanette Ottesen, 33, att hon deltog i mobbning av den tidigare lagkamraten Lotte Friis, 33. Ottesen ber om ursäkt. En ursäkt som inte godtas.
”Sorgligt nog kommer mina framtida barn, kollegor och alla andra för evigt läsa historien om ”mobboffret” Lotte i boken. Det tycker inte jag är okej”, skriver Friis på Instagram.

Det är stormigt just nu i dansk simning. Detta efter att stjärnan Jeanette Ottesen släppt en ny självbiografi. Ottesen som tagit 50 internationella medaljer och under en längre tid varit Sarah Sjöströms rival. Nu öppnar hon upp i självbiografin – om mörka hemligheter. Ottesen skriver i boken att hon ingick i mobbning av sin tidigare lagkamrat Lotte Friis. Ottesen ber om ursäkt i boken men lägger också ut orden om varför hon deltog i mobbningen.

”Lotte sa aldrig ifrån. Hon var ett klassiskt mobboffer. Det bara hände saker runt henne hela tiden. Hon var en klumpeduns, en sådan som ofrivilligt ställde till med scener”, står det i boken.

I ett inlägg på Instagram har Friis gått ut och skrivit att Ottesen gått bakom hennes rygg.

”Jeanette kontaktade mig den senaste veckan för att hon ville ge mig en ursäkt för sitt uppträdande den gången. Därefter informerade hon mig om att hon gav mig en ursäkt i boken. MEN hon berättade inte vid detta tillfället att boken innehåller ett längre avsnitt där hon med nöje beskrev förloppet – och hängde ut mig. Jeanette har haft ett behov av att berätta det som hon uppfattar som hela historien, sorgligt nog kommer mina framtida barn, kollegor och alla andra för evigt läsa historien om ”mobboffret” Lotte i boken. Det tycker inte jag är okej”, skriver Lotte Friis på Instagram.

I måndagskväll så var Jeanette Ottesen gäst i tv-programmet ”Go aften live” i danska TV2. Där bemötte hon kritiken från sin landsmaninna.

– När jag beskriver händelserna i boken så är det ju också min historia, så jag upplever inte att jag går in och kapar Lottes historia och återger den. Jag berättar ju utifrån mitt perspektiv. Jag hoppas att hon en dag kommer kunna förlåta mig. Jag är väldigt ångerfull, säger Ottesen enligt Sportbladet.

I dag är Ottesen ambassadör för en antimobbningsorganisation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.