Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jeanette Bouvin Nygren om ex-maken Frank Anderssons missbruk

I TV4:s dokumentär ”Min pappa Frank Andersson” får man följa sonen Isac Forsbergs resa som ska göra att han lär känna sin avlidne far. Medverkar gör även brottarlegendarens ex-fru Jeanette Bouvin Nygren som berättar om Frank Anderssons tid med missbruk.
– Han var inte alls stabil under den här perioden, säger Bouvin Nygren.

Det är Franks äldsta son, 24-årige Isac Forsberg, som i dokumentären ska lära känna sin pappa Frank Andersson. Under sonens uppväxt träffades de bara ett fåtal gånger.

Frank Andersson gick bort 2018, 62 år gammal, och efter det har hans fem barn och deras tre mödrar inte haft tillgång till legendarens alla vunna medaljer och utmärkelser. Medförfattaren till den tidigare brottarens biografi, Joakim Langer, berättar att Andersson inte ägde något personligt eller sparat någon memorabilia.

LÄS MER: Henrik Lundqvist ska operera hjärtat

Frank Andersson vann Bragdguldet 1977 – men det ska vara stulet. OS-bronset som han tog i Los Angeles 1984 gav han bort till en taxichaufför. Tvåa kom då Tomas Johansson men han fråntogs silvret på grund av dopning. Han berättar att han tillsammans med Andersson gick ut på kvällen för att ha lite roligt. När de tog taxi hem och skulle betala så kostade det ”någonting på 200 dollar”. Andersson ”betalade” då med medaljen då han inte ville behålla sin eftersom Johansson inte fick behålla sin, säger Tomas Johansson.

– Det var som hela världen rasade på mig då. Då kom Frank och försökte trösta mig. Det var många som tog avstånd, kompisar och så, men Frank gjorde inte det.

Arvet återfunnet

Men Frank Andersson vann mycket mer och de har länge varit spårlöst försvunna. Enligt exfrun Jeanette Bouvin Nygren så ville Frank Andersson väldigt gärna ge dem till barnen.

I dokumentären så hittas äntligen priserna. Hemma hos kompisen Ulf ”Blomman” Blomberg i Trollhättan.

– Frank kom till mig och bodde i perioder. Han kunde koppla av och vara sig själv här. Jag var nog den som han hade mest förtroende för, säger Blomberg.

LÄS MER: Jacob Hård om livet med grön starr

Vidare i dokumentären visas det när priserna räcks över till de fem barnen, Isac, Montana, Mira, Winston och Mileon, framför Anderssons gravsten på Håjums begravningsplats i Trollhättan.

Brottarikonen dog av komplikationer efter en hjärtoperation. Två år tidigare hade han gått igenom en svår skilsmässa med Jeanette Bouvin Nygren.

– Frank flyttade runt hos några vänner. Jag vet inte riktigt var han bodde men under våren och sommaren försvann han i princip helt. Han var inte alls stabil under den här perioden. Han gick ner sig otroligt i sitt missbruk (spel och alkohol reds. anm.) och det var nog värre än någonsin den sommaren 2017.

LÄS MER: Mathias Fredriksson jagade tjuv på tomten – i kalsongerna

Frank Andersson har bland annat tre VM-guld och fyra EM-guld i brottning på meritlistan.

Den första delen av dokumentären ”Min pappa Frank Andersson” sänds klockan 20.00 den 28 december i TV4. Den andra delen sänds samma tid den 29 december – båda avsnitten finns redan nu tillgängliga på C More.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.