Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Jansson går med lättare steg numera.

Jansson skippade ölen och gick ned fyra kilo

Pontus Jansson skippade skräpmaten och ölen efter matcherna – och gick ned fyra kilo. Det tackar han "El Loco" för.

Lättare, snabbare, starkare. Mittbacken kom till landslagssamlingen efter en omtumlande och intensiv månad under den argentinske managern i Leeds United.

En redan vältrimmad kropp har blivit ytterligare lite slimmad. Jansson skiner upp när han berättar om den påtagliga viktminskningen.

Fick en chock

- Jag fick en tillsägelse på semestern, när jag satt hemma i trädgården med en öl i handen, att jag skulle väga si eller så när jag kom tillbaka. Då fick jag en chock, men jag satte igång direkt, tränade med Malmö och kom tillbaka i gott skick.

- Jag har tappat mycket kroppsfett och för honom (Bielsa) är det nästan kravet för att man ska få spela. Ligger man inte rätt viktmässigt får man knappt träna. Det är invägning varje morgon och ligger du inte rätt får du höra det.

- Det är en otrolig skillnad för att vara så stor som jag är och tappa de här kilona. Jag tycker ändå att jag varit noga med kosten i min karriär, men nu vet jag att man kan tappa ännu mer med mer noggrannhet.

De där en eller två kaloririka pinten öl efter matcherna är historia.

Mer medveten

- Jag tänker än mer på vad jag äter och dricker. För mig tror jag det betytt mest att jag tagit bort alkoholen. Jag brukade ta en öl efter matcherna, för att njuta lite. Det har jag tagit bort och det tror jag hjälpt mig mest.

Leeds har gått på knock i The Championship, leder serien efter sex omgångar och har ännu inte förlorat en ligamatch. Jansson har än så länge fått nöja sig med en match från start och två korta inhopp – men det har sin förklaring.

- Jag blev tillsagd att inte göra något efter VM och kom in bara tre dagar innan säsongen började. Jag mötte mycket nytt folk, det var nästan som om jag hade skrivit på för en ny klubb. Det är glädjande med en bra start för laget och nu är det bara för mig att kliva in och spela och så ska det bli ännu bättre, säger han.

Hyllar Bielsa

Han hyllar Bielsa, argentinaren som – milt uttryckt – sticker ut såväl med sitt sätt att vara som med sina metoder.

Därav öknamnet El Loco – galningen.

- Jag har faktiskt inte pratat med honom än, mest fått skäll några gånger. Han är väldigt sluten och vill ha en distans till spelarna, vilket man får köpa. Alla tränare har sin stil. Det är långa dagar och krävande träningar, men det har gett resultat.

- Jag fick nästan en chock i början. Vi var där nio på morgonen och kom inte hem förrän vid fem sex på kvällen och det är man inte van vid som fotbollsspelare.

Startar troligen på torsdag

Att döma av landslagets träning på Friends spelar Jansson från start mot Österrike i Wien på torsdag kväll.

- Jag vet inte vad Janne (förbundskaptenen Andersson) har sagt, men han brukar ju se till att samtliga får spela under en samling om det är tränings- och en tävlingsmatch. Vi utgår från att det är så och i så fall ska det bli kul att spela, säger Jansson.

Lojalt har han väntat på sin tur i landslaget – i klartext att Andreas Granqvist ska tacka för sig. Insatsen mot Sydkorea i VM visade att han har vad som krävs – men som kom kapten "Granen" med beskedet att han fortsätter i landslaget.

TT: Lite delade känslor för din del?

- Nej, jag gillar "Granen" och lär mig något varje dag av hans sätt att spela och hans ledaregenskaper. Jag är bara 27 år och en dag kommer han att sluta och gör han inte det ska jag skicka ut honom, säger Jansson och skrattar.