Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: PETTER ARVIDSON

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Janne Andersson: "Jag glömmer att fira målen"

När Andreas Granqvist satte 2–0 till Sverige var det vild glädje på den svenska bänken. Hos alla utom Janne Andersson som var helt iskall.
– Jag glömmer ibland bort att fira målen, säger han.

Marcus Berg fixade fram straffen som Andreas Granqvist dunkade upp i det vänstra krysset. Ett mål som fick den svenska publiken och i princip alla spelare och ledare att brista ut i vild glädje.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men en person höll sig lugn.

Förbundskaptenen Janne Andersson.

– Det är svårt att beskriva vad man känner ... men i mitt huvud pågår en sekvens på vad som händer om vi gör mål eller inte. Jag glömmer ibland bort att fira målen för jag går vidare till nästa tanke och det var en sådan dag. Jag tänkte inte så mycket mer på att antingen gör vi 2–0 eller så gör vi inte det och vad händer då?

– Men som han slagit straffarna tidigare så hade jag en ganska stor tilltro till att det skulle bli mål.

Lite skönt att Tyskland åkte ut med tanke på scenerna senast?

– Aldrig i livet! Jag fungerat inte på det sättet utan man tar i hand och så önskar man lycka till. Det ska inte vara så i idrott att man inte gör det. Man är respektfull och så går man hem och jublar eller deppar. Då var då och nu är nu.

Hur laddar ni om nu?

– Vi stänger den här matchen under torsdagen. Sen så blir det nog på samma sätt att spelarna får välja lite själva hur de vill återhämta sig. Vi ska inte träna sönder dem utan det är viktigt att de får återhämta sig mentalt och fysiskt. Vi började snickra på en plan på detta redan i mars och lyssnade på spelare som varit med innan i mästerskap och även på andra experter inom SOK som varit med på många mästerskap.

– Sen är det jag som sitter här när vi vinner och förlorar men det är så många i gänget och så många som jobbar med det här. Hela gänget runtomkring ska ha en stor elog.

Hur bra var insatsen mot Mexiko?

– Jag använder sällan överord men det var en fantastiskt bra match.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.