Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jahja Zeqiraj tillträdde som ordförande 2019 och lämnar uppdraget vid det kommande årsmötet.  Bild: DANIEL STILLER
Jahja Zeqiraj tillträdde som ordförande 2019 och lämnar uppdraget vid det kommande årsmötet. Bild: DANIEL STILLER

Jahja Zeqiraj slutar som ordförande i friidrottsförbundet

Jahja Zeqiraj lämnar uppdraget som ordförande för Göteborgs friidrottsförbund efter tre år. Han ställer inte upp för omval vid årsmötet i mars.
– Det har varit den mest turbulenta tiden i Göteborgs friidrottsförbunds och Varvets historia, säger han.

Det var i december 2018 Goran Delic meddelade att han avgick som ordförande för Göteborgs friidrottsförbund efter kritik från anställda och från klubbar.

Vid det efterföljande årsmötet ersattes Goran Delic av politikern Jahja Zeqiraj, som efter tre år som ordförande i förbundet i samtal med GP nu meddelar att han inte ställer upp för omval vid årsmötet i mars 2022.

– Jag har sedan tidigare meddelat på årsmötet att jag inte kommer att stå till förfogande för en ännu en period. Nu har jag gjort min värnplikt för idrottsrörelsen, säger han.

LÄS MER: Vändningen: Göteborgsvarvet ordnar nytt lopp i november

En turbulent tid

Under Jahja Zeqirajs tid som ordförande har den tidigare förbundschefen Bo Edsberger lämnat och senare ersatts av Martin Bergman. Förbundet och dess olika verksamheter har också behövt hantera en pandemi, med inställda tävlingar och sviktande ekonomi som följd.

– Tittar man framåt kommer vi behöva formatera om organisationen och tydliggöra våra mål. Även våra ägarföreningar går igenom stålbad. Det gäller att fortsätta hålla i och hålla ut i den förändringsprocess som pågår. Vi är en av de branscher som har drabbats hårdast under pandemin. Det kommer att vara turbulent ett tag till, säger Jahja Zeqiraj.

LÄS MER: Kvarts miljon i prispengar – trots inställt Göteborgsvarv

Han beskriver sin tid i förbundet som rolig och intressant.

– Jag har kommit in, förändrat och förbättrat, men blev kvar lite längre än vad jag tänkt, säger han.

Om du skulle sammanfatta dina tre år, vad säger du då?

– Det har varit den mest turbulenta tiden i Göteborgs friidrottsförbunds och Varvets historia. Vi saknar motstycke i historien. Vi kommer aldrig uppleva en så här turbulent och oviss period igen.

Jahja Zeqiraj utvecklar och tittar framåt:

– Det har fattats en del felbeslut och gjorts en del felprioriteringar. Det har varit turbulent, men intressant. Det man behöver efter en turbulent period är inte lugn och ro, nej, det är att jobba ännu hårdare. Vi ska skapa nästa Duplantis och Sagnia.

Verksamheten är i trygga händer

Förklaringen till att han slutar är delvis tidsbrist.

– Jag fattade mitt beslut i januari och meddelade valberedningen att jag inte ställer upp. Det har tagit mycket tid. Vi har haft 35-40 extramöten. Jag är småbarnsförälder som ska sätta mat på bordet. Det som har varit fantastiskt är rekryteringen av Martin Bergman som förbundsdirektör, med honom vet man att verksamheten är i trygga händer.

LÄS MER: Traillopp vinnare när Göteborgsvarvet ställer in

Vad han ska göra i framtiden är inte beslutat.

– 2022 ska jag fokusera på annat. Vad lämnar jag helt öppet. Jag kommer att lämna friidrottsförbundet i den rollen jag har i dag. Sedan får vi se vad framtiden ger.

Martin Bergman har känt till att Jahja Zeqiraj har bestämt sig för att inte kandidera för ytterligare en period som ordförande.

– Det är så det funkar. Ordförande och styrelse kommer och går. Han har suttit i tre perioder. Det är ganska länge. Det är jättemycket jobb och görs ideellt. Det är nästan som att dubbeljobba. Han har gjort det väldigt dedikerat.

För valberedningens ordförande Kjell Selander innebär Jahja Zeqirajs besked en del jobb i jakten på en ny kandidat.

– Det är väl ingen jätteöverraskning för oss att han slutar, även om vi inte har kommit till den formella rundan än. Han har varit färgstark. Nu får vi hitta en ny stark ordförande, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.