Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Kosovare Asllani under tisdagens fotbollslandskamp mellan Italien och Sverige på Stadio Giovanni Zini i Cremona.

"Jag vill se handlingar, inte ett dokument"

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, lanserar ett unikt strategidokument för att främja damfotbollen. Konkreta åtgärder är dock svåra att hitta.

Fifa presenterade den nya satsningen på tisdagen. Under rubriken "Fifa lanserar unik global strategi för damfotboll" står det hur organisationen vill jobba tillsammans med allt från nationsförbund till spelare, medier och supportrar för att damfotbollen ska nå sin fulla potential.

Huvudmålen är att öka deltagandet, att förbättra det kommersiella värdet och att bygga en proffsigare, "mer sofistikerad" grund för damfotbollen att stå på.

60 miljoner spelare

Fifa vill till exempel fördubbla antalet kvinnliga fotbollsspelare till 60 miljoner, öka statusen för sina damturneringar redan på ungdomsnivå, och även att det år 2026 sitter minst en kvinna i alla förbundsstyrelser.

Det som saknas i dokumentet är konkreta åtgärder. Pengar, om ni så vill.

- Jag har inte sett dokumentet än, så det är svårt att kommentera. Men vi är i en tid där det måste ske handlingar. Det handlar inte om att skriva ett lulligt dokument, säger Kosovare Asllani.

"Borde ta chansen"

Hon har många gånger uppmanat Fifa att göra mer för damfotbollen, som när det gäller ersättning till spelarna. De svenska damerna får noll kronor i ersättning för att spela VM, medan herrarna enligt Dagens Nyheter fick 80 miljoner kronor för sommarens mästerskap i Ryssland.

- De har chansen att visa att de bryr sig, för fram till nu har de inte visat någonting av det, säger hon och tillägger att hotet om bojkott står kvar.

- Vi i alla landslag har makten. Om inte de förändrar någonting, då har jag sagt tidigare att det kan bli handlingar från oss i stället. Men vi får se, de har fortfarande lite tid att gå från ord till handling. De har chansen att visa att de bryr sig. Den chansen tycker jag att de ska ta.