Alla längtar vi efter det gamla normala och det friska. Det nya normala innehåller protokoll istället för publik, samt riktlinjer att följa för att överhuvudtaget komma till spel.
Ishockeyn har sina, fotbollen sina. Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, är mycket noggrant. Inget lämnas åt slumpen. Inför avresan till Manchester och Champions League-mötet med City testades därför samtliga spelare och ledare i Göteborg FC av Uefa-anlitad personal.
LÄS MER: Guldtränaren missar returen – testat positivt för covid-19
Ingen av de testade uppvisade något känt symtom. Ändå var tränaren Jörgen Ericsons provsvar positivt. Han fick beskedet på måndagseftermiddagen och trodde först inte att det var sant.
Han som tidigare på dagen i vanlig ordning lett träningen ihop med Mats Gren och i samtal med spelarna bidragit med taktiska råd inför matchen.
Hur skulle han kunna veta?
Vill inte måla fan på vägg
Hur kan någon som inte har testats och fått provsvar veta?
Därför behöver vi tänka till.
När jag under tisdagsförmiddagen talade med Mats Gren berättade han att ingen av lagets spelare under pandemin har testat positivt för covid-19 – men tillade han egentligen inte kan veta då tester i samband med allsvenska matcher inte görs.
Gren skojade om att klubben trots ytterst noggrann hantering kan ha haft smittade spelare i varenda match.
LÄS MER: Från division 3 till Champions League – på ett år
Att Uefa – trots vetskapen om att smitta funnits i Göteborgsspelarnas absoluta närhet – inte testar spelartruppen en extra gång på plats i Manchester förefaller obetänksamt.
Varför avstå nu?
Jag vill inte måla fan på väggen, men att helt utesluta att spelare eller ytterligare ledare i truppen har utsatts för smitta av det nya coronaviruset går inte.
Hur lång tid tar det att få svar på ett test? 15 minuter?
I min värld är det väl investerad tid för att smittsäkra ett evenemang.
Jag hade föredragit spel i februari
För att minska riskerna med smittspridning beslöt Uefa i höstas att flytta fram damernas Champions League en månad i tiden. Ett klokt initiativ. När smittspridningen runtom i Europa når rekordnivåer ligger spelprogrammen fast. Det är möjligen mindre genomtänkt. Spel i februari hade varit att föredra.
I helgen presenterade Vetenskapsradion i en sammanställning från Folkhälsomyndigheten. Där framkom att det under en sjuveckorsperiod i höst rapporterades in 54 utbrott från 16 regioner med koppling till tränings- eller idrottsaktiviteter. De främsta skälen till smitta bedöms ha varit trånga avbytarbänkar och omklädningsrum – samt delade vattenflaskor och utrustning. Majoriteten av utbrotten har skett inom ishockeyn, men flera idrotter är representerade.
LÄS MER: Krönika: ”Klasskillnad – så kan Göteborg vända i returen”
Inför onsdagens avgörande returmöte i Champions Leagues 16-delsfinal har jag två förhoppningar.
Nummer ett är att Göteborg klarar av att ge Manchester City en match. Minst två mål krävs för avancemang. Det kan gå, men blir svårt. Det viktigaste blir att tro. Dels att det är möjligt, men framför allt på den plan Mats Gren – och Jörgen Ericson – har knåpat ihop.
Det andra är vi i efterhand slipper tala om matchen i Manchester som en missbedömning i kampen mot covid-19.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.