Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

"Jag var lite arg – det var ju mot Blåvitt"

Daleho Irandust har inte fått sin egen säsong dit han vill. När han byttes ut tidigt i andra halvlek mot IFK Göteborg kokade känslorna över.
– Jag var irriterad, men det var i stundens hetta, så det är väl glömt, säger han.

1 april 2019. Allsvensk premiär på Malmö stadion. Hemmalaget leder med 1–0 när Andreas Alm i minut 73 slänger in Daleho Irandust.

Tre minuter senare har 21-åringen kvitterat och löst en tung bortapoäng mot en tilltänkt topprival.

Var detta säsongen då talangen slutligen skulle explodera?

Med 26 matcher spelade kan vi konstatera att det inte gått spikrakt – även om det sprakat till emellanåt.

– När det gäller Daleho upplever jag att han gjort fina insatser senaste matcherna, bortsett kanske från senaste matchen mot Göteborg. Han hämtar fart i sina löpningar och är en viktig uppspelspunkt, säger tränare Andreas Alm.

"Klart att jag ska göra fel"

Men ...

– Sedan när det gäller just målen och poängskörden så är det ingen hemlighet att för att vi ska hämta fler poäng, och för att han ska hitta nästa nivå i sitt spel också, så är målskyttet en stor del av det, fortsätter tränaren.

Med fyra matcher kvar på säsongen står 21-åringen noterad för tre mål (samt fem assist) – och han skriver under på vad tränaren säger:

– Jag håller med. Dock var Blåvitt-matchen sådär som sagt. Men sedan uppehållet har det bara gått framåt, och det har känts bra. Jag har haft bra lägen för att göra mål, fler lägen än tidigare säsonger skulle jag säga. Men det har väl bara blivit tre, och det är klart att jag ska göra fler. Även fler assist, säger Irandust.

Lagt derbyt bakom sig

Mot IFK Göteborg fick han utgå redan i matchminut 54 – och gjorde med sina gester ingen hemlighet om vad han tyckte om tränarens beslut.

– Jag var irriterad. Men det var i stundens hetta, så det är väl glömt nu.

Var det din egen insats eller själva bytet som du ilsknade till över?

– Det var såklart att jag ville ha mer minuter. Men om Alm vill byta ut mig så kan jag inte göra något åt det. Men jag var lite arg. Det var mot Blåvitt och då vill man inte bli utbytt.

Hur viktigt blir det att avsluta bra, för att få med sig en bra känsla i vinter?

– Det blir superviktigt att avsluta bra här nu. Att inte gå ur säsongen och tänka ”fan, vad dåligt gjort”. Man vill avsluta på ett bra och skönt sätt.

– Men jag tror jag har presterat som bäst när jag inte tänkt så mycket. När jag var yngre så tänkte jag inte på ”mål här” och ”assist där” utan bara gjorde min grej. Det är väl där fokus ska ligga nu de sista matcherna, säger Irandust.

"Den stressen kan vi förhoppningsvis utnyttja"

Under söndagen kommer Östersund till Bravida Arena. Ett Östersund som har Norrköping att tacka för att de inte ligger på kvalplats. (Det eftersom östgötarna hämtade upp ett 0–3-underläge till 4–4 mot Sundsvall på lördagen.)

– De kommer väl säkert försöka hitta energi nånstans. Att göra det bästa av matcherna som är kvar och kriga på. Men jag tror vi kan straffa dem lite just med tanke på att de kanske inte har hundra procent självförtroende, säger Irandust om ÖFK.

Östersund har bara vunnit en match av de senaste 20 (!) – och står på sju raka förluster inför mötet med Häcken. I senaste bataljen (hemma mot Djurgården) blev dessutom tränaren Ian Burchnall utvisad och visade på allt annat än kontroll när han sparkade ned ett mikrofonställ på vägen ut i katakomberna.

– De har ju inte långt ned till strecket, vilket säkert gör dem lite stressade. Den stressen kan vi förhoppningsvis utnyttja, säger Daleho Irandust.

Häckens troliga startelva mot Östersund

Abrahamsson – Ekpolo, Toivio, Lindgren, Andersson – Friberg, Irandust, Berggren – Yasin, Kizito, Paulinho

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.