Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Jag tror säsongen är över nu"

Det blev ingen debutmedalj för Armand Duplantis. Svensken rev ut sig på 5.65 i stavhoppsfinalen och slutade nia i sitt första VM. – Det är väldigt frustrerande att åka ut sådär, säger Duplantis i TV4.

Han gick in i finalen i London som VM-historiens yngste stavhoppsfinalist. Ännu ett rekord i den redan stora samlingen för 17-åringen. Men i slutändan blev det inte bättre en än nionde plats för en besviken Duplantis. 

– Målet var att ta sig till VM till att börja med, men jag är inte nöjd med hur det slutade, säger Duplantis till TV4 efter tävlignen. 

Ingångshöjden 5.50 blev inte mer än ett uppvärmningshopp. Det skickade goda signaler över till både tränare och pappa Greg och alla svenskar hemma i tv-soffan. 

Till nästa höjning låg ribban på 5.65. Som femte hoppare sprang Armando Duplantis fram mot den med fokuserad blick – och rev på nedvägen. Hans fortfarande hårlösa bröst snuddade ribban tillräckligt mycket för att få den ur balans. Nästa hopp verkade det vara han själv som var ut balans.

Svensken klagade på att ribban låg snett när han skulle hoppa. När han sedan återigen rev den var det med stor ilska han lämnade mattan. Och koncentrationen verkade inte finnas där i sista försöket heller. Med kroppen liggandes parallellt med ribban kom han inte över heller i tredje försöket.

En tredje rivning kom som följd – och med den ett tidigt respass ur finalen. 

– Jag är besviken. Jag klarade lägre än vad jag borde ha gjort. Jag borde ha klarat 5.65. Jag var nära men jag klarade det inte. Jag är ute nu, säger han. 

Direkt efter det misslyckade tredje hoppet på 5.65 gick han över löparbanorna för att prata med Greg Duplantis. 

– Jag sa bara att jag skulle lämna arenan. Det var ingen idé att säga något annat. Det känns inte bra att veta att jag kunde ha hoppat med dem, säger han. 

Han skakar på huvudet. Att misslyckas är en ovana han inte har lärt sig ännu. 

– Jag kände mig tillräckligt bra för att göra det bättre. Att vara besviken känns tråkigt. Jag skulle inte vara mänsklig om jag inte var nervös innan. Jag tror säsongen är över nu. Skolan börjar nu, säger han. 

För kvällens andra svensk, Fanny Roos i kulan, slutade dagen med samma besvikelse. Hon stötte 17.31 vilket inte räckte till avancemang till finalen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.