Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Jag tänker inte cykla de närmaste månaderna"

Avstängd och under polisutredning.
Konsekvenserna för Dylan Groenewegen, som orsakade en allvarlig masskrasch i Tour de Pologne i Polen, har varit kraftiga och tagit hårt på honom.
– Jag tänker inte ens cykla under de närmaste månaderna, säger han till Nos.

I onsdags startade Tour de Pologne i Polen och på upploppet av den inledande etappen prejade nederländaren Dylan Groenewegen sin landsman Fabio Jakobsen in i reklamskyltarna vilket resulterade i en masskrasch.

Flera cyklister skadades, men värst Jakobsen som under fredagen vaknade ur sin koma, med allvarliga ansiktsskador. Efter omständigheterna rapporteras 23-åringen ändå må bra.

LÄS MER: Cykelstjärna väckt ur koma

Konsekvenserna efter kraschen har blivit stora för Groenewegen. 27-åringen har dels blivit föremål för en polisutredning och dels stängts av från all tävlan tills vidare, av Internationella cykelförbundet (UCI).

De senaste dagarna har tagit hårt på honom själv, berättar han i en känslosam tv-intervju med nederländska Nos, enligt WielerFlits.

– Jag rör inte cykeln just nu. Att tänka på att spurta ligger långt borta. Jag tänker inte ens cykla under de närmaste månaderna. Vi får se hur det går efter det, säger han.

Tar på sig skulden

Han säger vidare att olyckan, där flera cyklister, inklusive han själv, föll och skadades, var hans fel.

– Låt oss vara tydliga med att det aldrig är min avsikt att äventyra andra cyklisters säkerhet. Men det är helt klart mitt fel, jag avvek från min linje och det är inte tillåtet. Det gick så snabbt. Du såg genast att det inte var särskilt bra.

Groenewegen har bland annat fått hård kritik av Patrick Lefevere, stallchef i Jakobsens stall Deceuninck-Quickstep, som kallat hans beteende kriminellt.

– Jag tror att alla är känslomässiga kring det här, det är jag också. Det är hans val att säga så, jag kan inte säga så mycket om det. Jag gjorde det verkligen inte medvetet, säger han till Nos.

LÄS MER: Cyklist till sjukhus efter ny olycka i Polen