Jag ska vara ärlig och säga att jag är livrädd för Danmark

Drömmer ni om en överlång svensk EM-sommar? Då har vi ett problem. Danmark. Näst efter Italien turneringens formstarkaste lag och möjlig svensk semifinalmotståndare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi svenska fotbollssupportrar har en något mer modest målbild när det kommer till möjliga resultatprestationer än vårt sydvästra grannland.

I Danmark lärde man sig nämligen redan för 29 år sedan att allt är möjligt och att månadslånga förberedelser med rätt kost, sömn och träning inte nödvändigtvis är vad som krävs för att kliva överst på en mästerskapspall.

Gick det 1992, borde det väl kunna fungera även 2021?

Där har ni det danska kynnet i koncentrat.

Kraften och tron har inte direkt minskat efter det känsloinferno som inledde den här turneringen på Parken för ett par veckor sedan.

Vi har alla läst om hur katastroflägen kan flytta gränserna för vad den mänskliga kroppen är kapabel till.

ANNONS

LÄS MER:Kasper Dolbergs dynamit tar Danmark vidare i EM

Perfekt balanserat och kompakt danskt lag

Det hela det danska folket och framför allt dess fotbollslandslag gick igenom när Christian Eriksen segnade ned på gräsmattan i EM-premiären har svetsat samman detta lag och denna nation på ett sätt som inte ens de själva kan överblicka ännu.

Egentligen räckte det med en blick på en tv-ruta under midsommardagens urladdning mot förra EM-turneringens överraskningslag Wales för att förstå att årets upplaga av Danmark är något alldeles extra.

Här finns urkraften i Pierre-Emile Höjbjergs outröttliga mittfältsspel, här finns trollkarlens alla attiraljer i Mikkel Damsgaards magiska väska, lugnet i Kasper Schmeichels trygga målvaktshänder och höghastighetslöpningarna från fartfantomen Joakim Maehle.

LÄS MER:Schmeichel: "En känslomässig bergochdalbana"

Lägg därtill ett perfekt balanserat och kompakt lag, som vågar flytta upp och hålla ihop även mot spelskickligare motståndare, som orkar jobba hem och hjälpas åt just som motståndarna vill ställa om.

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag är livrädd för detta danska lag.

LÄS MER:Bale stolt trots förlust – i sista landskampen?

Danmark är denna turneringens stora hot

Uppfattade ni en enda vettig målchans från britterna under andra halvlek?

Tror ni att det berodde på Gareth Bale, Aaron Ramsey & Co hade gett upp och var nöjda med resultatet?

Precis så här bra är Danmark just nu och det får resten av fotbolls-Europa att åtminstone hicka.

Det talades ett tag om att Danmark fått en gynnsam lottning och kunde få en tämligen enkel väg fram till en eventuell semifinal i detta EM-slutspel.

ANNONS

Jag tror att det börjar bli dags att omvärdera den analysen.

Det är Danmark som har blivit detta mästerskaps stora motståndarhot.

Holland, som av allt att döma blir nästa hinder på vägen mot en ny EM-final, är härmed förvarnat.

Emot Danmark talar skadorna. Lämnade Simon Kjaer turneringen för gott när han klev av med lindat lår i andra halvleken? Kommer Yussuf Paulsen var tillgänglig till kvartsfinalen om en vecka? Var bytet av Thomas Delaney av försiktighetskaraktär? Hinner Daniel Wass friskna till?

Gör Stefan Löfven en Mette Frederiksen på lördag?

Samtidigt verkar det inte bekymra förbundskapten Kasper Hjulmand nämnvärt. Har man ersättare som tvåmålsskytten Kasper Dolberg och inhopparen Andreas Cornelius att tillgå går det att förstå. Vilken kraft, vilken självklarhet och vilken målmedvetenhet de visade i sina aktioner.

Om Sverige skulle ställas mot Danmark i en kommande semifinal krävs det en hundraprocentig insats. Löpvilligheten, rörligheten och variationen i anfallsspelet imponerar, liksom lugnet, samhandlingen och huvudspelet i defensiven.

Man ska kanske inte tala med för stora bokstäver ännu, men förutsättningar finns för att detta danska landslag när vi sammanfattar har klivit upp på samma nivå som nationens allra främsta, de från mitten av 1980-talet och det ofrivilliga mästarlaget från Göteborg 1992.

Till sist: Danmarks statsminister Mette Frederiksen stöttade de danska trupperna på plats i Amsterdam. Jag tror att sådant påverkar. Med anledning av hårda skotska covid-regler är det inte troligt att Stefan Löfven dyker upp i Glasgow på tisdag, men kanske i en eventuell kvartsfinal i Rom på lördag? Det hade varit något.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS