Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Jag ska bara försöka njuta av stunden"

I januari får Hanna Falk en chans som är få åkare förunnat. – Att åka världscup på hemmaplan, det känns lite overkligt, säger hon till GP, om tävlingarna som väntar i Ulricehamn.

Hanna Falk har imponerat stort under säsongsupptakten. Först slutade hon trea på sprintdistansen i Lillehammer, och i Davos förra helgen följde 27-åringen upp bedriften med en ny sprintframgång när hon körde in som trea strax före Jonna Sundling. 

– Jag åker skidor fortare än vad jag någonsin har gjort, jag har större kapacitet nu än tidigare och jag är bättre genomtränad. Man kan nog säga att jag är bättre än någonsin.

– Jag har fått en bra säsongstart, jag är väldigt nöjd. 

Säsongen 2016/2017 är på många sätt redan speciell för "Falken". Men i januari blir den alldeles unik. Då får en av längdskidlandslagets mest lysande stjärnor så här långt i år, chansen att åka en världscuptävling i Ulricehamn, orten där hon växte upp. 

– Det blir väldigt häftigt och spännande. Det är faktiskt inte förrän nu jag börjar förstå att det ska bli av. Nu när man hör hur många biljetter som är sålda och när man ser att snökanonerna är på plats där, allting börjar växa fram... det är kul. 

Hon har åkt stora tävlingar i Ulricehamn tidigare - men att få möjligheten att få köra världscup på hemmaplan menar hon är något alldeles extra. 

– Jag blev otroligt glad när det blev klart. Det har motiverat mig väldigt mycket i träningen nu på slutet. 

Hon fortsätter: 
– Innan har jag inte funderat så mycket på det, för det har varit andra tävlingar, men nu när jag har hunnit landa lite med allt och börjar tänka på vad som väntar så får jag upp bilder i huvudet. Hur mycket folk det kommer vara, hur det kommer se ut, hur det kommer låta. Jag vet ju inte exakt hur det blir, men att få vara en del av det... det tror jag blir fantastiskt. 

Hemmaåkaren har stora förhoppningar om att hon ska kunna konservera den fina formen. Siktet är inställt på att vara med och kriga om bra placeringar när det är dags att äntra skidspåren på Lassalyckan. 

– För mig gäller det bara att träna bra, se till att vara i form och hålla mig frisk. Är jag det så har jag bra möjligheter att kunna åka fort i Ulricehamn också. 

Någon sprint, distansen som Falk framför allt har övertygat på, blir det dock inte i hemmatävlingen. Däremot väntar 15 kilometer fritt och en stafett. 

– Det blir roliga tävlingar ändå. Det är jag övertygad om. Jag har aldrig kört en stafett för Sverige. Det är ett mål och en dröm jag har. Om jag är i bra form så tror jag att jag har en bra chans att platsa där. Det blir förhoppningsvis ett tillfälle för mig att visa att jag vill ha en plats i stafettlaget i VM. 

Hur tror du att dina tankar kommer gå när du väl står där på startlinjen? 
– Jag kommer nog vara lite nervös, men det är nog bara bra. Jag ska försöka att bara njuta så mycket som möjligt av stunden och sedan åka så fort jag bara kan. Jag hoppas att många ska heja på mig! 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.