Jag ser gärna att Marcus Berg blir vår nye Hofors-Lasse

Jag kanske överdriver, men känns det inte både svårt och ödesmättat? Som att valet avgör hela vår framtid. Nej, inte talmansrundorna. Vem Janne Andersson sätter bredvid Alexander Isak.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I grunden är jag beredd att lägga ned min röst. Jag tillhör dem som tror att Marcus Berg, Dejan Kulusevski, Robin Quaison och Viktor Claesson alla är kapabla att göra jobbet.

Men man sugs ju med. Å ena sidan är frågan hur vi ska kunna klara oss utan Marcus Bergs defensiva slit, å den andra om det inte är rimligt att på nytt ge Robin Quaison uppdraget att springa igenom motståndarnas backlinje … eller varför inte låta Viktor Claesson fortsätta där han slutade, som målskytt och matchvinnare?

LÄS MER: ”Vad sägs om en busskaravan från Wieselgrensplatsen?”

ANNONS

Fast vänta. Vad gör vi då av Dejan Kulusevski? Han som bäst av alla slår avgörande passningar till de mål Emil Forsberg sedan gör. Peta Sebastian Larsson? Det går väl inte?

Vid närmare eftertanke ser det ut som i vilket regeringskansli som helst. Var match har sin profil. Ibland står Lena Hallegren där, inte sällan Magdalena Andersson och visst har både Per Bolund, Morgan Johansson och Mikael Damberg gjort anspråk på att bilda anfallspar med politikens svar på Alexander Isak; den fram tills i går helt givne Stefan Löfven.

Är laget kasst spelar det ingen roll vem du skickar fram

Utan att ge mig in i en politisk recension brukar det bli ganska okej i slutändan, eftersom det är helheten som räknas.

Är laget kass har det ingen större betydelse vem du skickar fram. Flyter det på kan flera ikläda sig rollen som matchvinnare.

Det lär oss två saker. Dels att inget är självklart i vare sig politik eller idrott (även om det ibland kan te sig så) och att det snarare är visioner och gemensamma strategier som avgör hur saker biter.

LÄS MER: Tvingades fly från Ukraina: ”Det var spänt läge”

Som hur ett Sjevtjenko-lett Ukraina förpassas ur en fotbollsturnering av en korvälskande halländsk fotbollsarbetare.

I Arbetarbladet läser jag en artikel om Hofors-Lasse, en på alla vis ifrågasatt landslagsanfallare som 1952 upptäcktes av en slump, när Uttagningskommitténs Putte Kock åkte till Stora Valla för att granska Degerfors Karl-Erik ”Kvarts-Hambo” Jakobsson.

ANNONS

Istället för ”Kvarts-Hambo” föll Kocks val på lagkompisen Lasse Eriksson, som togs ut, fick chansen – och stenhård kritik.

Putte Kock tog Hofors-Lasse till nåder på Hampden Park

Varför? Jo, Hofors-Lasse bedömdes inte kunna göra mål och hamnade därför i onåd hos de svenska sportjournalisterna. ”Ut med Hofors-Lasse”, hette det.

Efter tre matcher utan fullträff lyssnade Putte Kock. Ryggdunkarna från sportjournalisterna efter UK-basens petning var många. Äntligen hade ”Kocken” förstått.

Här hade berättelsen kunnat sluta.

LÄS MER: Förbundskaptensduellen: ”Han har inte spelat i Alet”

Om det vore för att Putte Kock till matchen mot Skottland i maj 1953 tog Lasse Eriksson till nåder.

Hofors-Lasse var tillbaka.

Inför 80 000 skotskrutiga åskådare på Hampden Park spelade Degerfors 27-årige högerinner center från start i en kedja som i övrigt bestod av Sylve Bengtsson, Gösta Löfgren, Hans Andersson och Gösta Sandberg.

Matchutvecklingen var sensationell. Sverige gick mot seger.

Först då vågar jag tro på en svensk kvartsfinal i Rom

När slutsignalen ljöd stod Hofors-Lasse där som matchhjälte efter att ha spelat fram Gösta Löfgren till 1-0-målet och gjort 2-1 på egen hand.

Matchen är för övrigt den senaste ett svenskt landslag har vunnit på den skotska nationalarenan.

Jag ser gärna att Marcus Berg, 68 år senare, tar en liknande roll på Hampden Park i kväll, men har inget emot om det blir Mikael Damberg som avgör heller.

ANNONS

Till sist: Straffar kan avgöra, vädret kan ha betydelse, taktiken spelar roll, liksom matchinledning, uthållighet, koncentration och noggrannhet. Dessutom bör vi vara bra i luften, på marken, i boxarna och i slutet. Först då vågar jag tro på en svensk kvartsfinal i Rom lördag.

Det kan gå.

Det ska gå.

LÄS MER: EM-final? Jag håller det inte för omöjligt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS