Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/9

"Jag kunde inte vara mer nöjd"

Katie Ledecky blev för svår för Sarah Sjöström. Svenskan tog silver på 200 meter fritt och satte nytt svenskt rekord. – Jag har redan ett guld så jag behöver inget mer, säger hon.

Sarah Sjöström kom till Rio stort favorittippad med fjärdeplatser i bagaget från OS i London.

Nu har storfavoriten vunnit sin andra medalj i spelen.

Finalen på 200 meter frisim var ohyggligt uppsnackad med tungviktarna, VM-guldmedaljören Katie Ledecky, USA, och världsrekordhållaren Federica Pellegrini, Italien. Dessutom fanns svenska uppstickaren Michelle Coleman med i finalen. 

"Aldrig velat simma den"

- 200 meter fritt har alltid varit den värsta grenen för mig, jag har aldrig egentligen velat simma den. Det är väldigt tufft mentalt, men jag bestämde mig för att satsa mer på det i år. Och det gick rätt så bra tycker jag, säger Sarah Sjöström till GP efter loppet.

Sjöström, som hade bästa tid med sig från semifinalen, öppnade avvaktande och låg en bit efter amerikanen Katie Ledecky efter 100 meter. I sista sträckan attackerade Sarah Sjöström, men orkade inte hela vägen fram och simmade in till en silvermedalj på tiden 1.53,73. Sarah Sjöström satte nytt svenskt rekord på tiden 1.54,08. Bronset kneps av en annan amerikan, Emma Mickeon på tiden 1.54,92.

– Jag trodde inte att jag skulle vara så nära, så jag var överraskad. Men jag hade ingenting att ge de sista 50, så det var tur att jag hade Ledeckys våg att simma på. Jag slog personbästa i en olympisk final och jag kunde inte vara mer nöjd med mitt silver, säger Sjöström.

Du surfade på Ledeckys våg, hur gör man det?

– Jag kom bara perfekt till hennes våg efter vändningen, så jag fick lite extra fart gratis där.

"Expert på frisim"

Michelle Coleman blev sjua på tiden 1.56,07.

Sjöström har inte simmat en final på 200 meter fritt på världsnivå sedan VM 2013 då hon kom fyra. Och hon måste tänka annorlunda när hon möter Ledecky.

– Jag försöker bara fokusera på mitt eget race. Jag vet att hon är mer expert på frisim, jag är mer fjärilsimmare. Så jag måste vara hundra procent redo mentalt när jag simmar mot henne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.