Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Jag känner mig i kanonbra form"

När en av världens bästa tennisspelare talar gör man bäst i att lyssna. – Davis Cup skulle få högre status om den spelades vartannat år, säger Robin Söderling.

Det var många som väntade. Som trodde. Som hoppades. Som tyckte. Som ville. Som nästan gav upp.

Men slutligen blev 2009 året då Robin Söderling inte minst tack vare den noggranne tränaren Magnus Norman tog det där sjumilaklivet och etablerade sig som en av världens tio bästa tennisspelare.

Funderar inte på rankingen

För tillfället är Tibro-killen rankad sjua i världen och han har inte speciellt många poäng att försvara de närmaste månaderna.

– Jag tänker ärligt talat inte så mycket på det. Men jag gör ju hellre en match som topp-tio-spelare med pressen på mig att vinna, än att jag är rankad 50 och har chansen att skrälla.

Robin har tidigare berättat för GP hur han struntar i att sätta upp konkreta målsättningar (som ranking och turneringsvinster) eftersom han ändå inte kan infria dem.

– Jag har andra mål med min tennis. Jag vill utveckla mitt spel, bli en bättre spelare. Det är det absolut viktigaste. Om jag gör det, så kommer resultaten också.

Vad anser du själv att du bör förbättra mest rent speltekniskt?

– Allt. Det är verkligen så. Forehand, backhand, serve, returer, volley. Jag är fortfarande inte fullärd på något sätt och kan utveckla allt i mitt spel. Det är efter det jag jobbar och tränar.

Borde du inte framför allt träna på att komma snabbare och oftare fram på nät?

– Jo, visst, det är en detalj som jag jobbar mycket med. Men det är bara en av många. Jag jobbar med allt.

Robin Söderling inledde det här året med att hoppa över ATP-spel och i stället spela inbjudningstennis. Något som väckte kritik på många håll. Trots allt: En riktig match kan aldrig ersättas av uppvisningsspel.

Eller?

Matcher bästa träningen

Robin hävdar att det inte går att få bättre träning än att spela matcher mot de andra topp-tio-spelarna i världen och det alldeles oavsett om det är riktiga matcher med viktiga rankingpoäng eller mest bara på ploj.

Sedan kom armbågsskadan tillbaka och förlusten i första omgången i Australian Open.

– Men efter det har det bara gått uppåt. Jag känner mig stark och i bra form nu och jag känner inte av den där skadan nu, säger svensken som nyligen vann den prestigefyllda ATP-tävlingen i Rotterdam.

Medan alla de andra i det svenska laget talar sig varma för Davis Cup i dess nuvarande form är Robin Söderling av en liten annan uppfattning.

Han utvecklar:

– Fotbolls-VM är det största som finns. Ett skäl till det är att det bara spelas var fjärde år. Om det hade varit fotbolls-VM varje år, skulle tävlingen inte alls ha samma status och attraktionsvärde. Jag tror att man kanske måste tänka likadant när det gäller Davis Cup. Om vi vill att alla stora spelare ska spela för sina länder borde kanske turneringen spelas vartannat år i stället. Det hade givit den högre status och intresset hade blivit större.

Men när det gäller biljettförsäljningen till DC-matchen mellan Sverige och Argentina går det inte att klaga på intresset. Det finns till exempel bara ströbiljetter kvar till dagens singelmatcher i Kungliga Tennishallen.

’’

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.