Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Joel Tivemo: Jag känner medaljemalj i gommen redan

Kim Amb och Kalle Berglund har redan gjort mer än vad som förväntades. Nu kan allt hända.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Kim Ambs ständiga axelproblem säger ni? Kalle Berglunds bristande finalerfarenhet?

Det där finns såklart med i bakgrunden men när jag blickar mot kvällens två finaler kan jag inte låta bli att känna en antydan till medaljemalj i gommen redan nu.

Ambs axel är okej. I hans två tidigare VM-finaler har han på förhand vetat att den inte klarar mer än ett riktigt bra kast. I dag kommer han förhoppningsvis få göra sex stycken. Och med tanke på hur det blev stegvis bättre för varje kast under kvalet är det en trevlig ekvation.

Han sa själv att det är många i finaluppställningen som kastat längre än honom – men i kvalet var han fjärde man. Det är långt upp till Johannes Vetter och Magnus Kirt (det borde vara krav på en att ha med en est i varje kastfinal – och de får gärna, som Kirt, komma från Tõrva).

Men ett brons månne?

LÄS MER: Amb klar för VM-final: "Ung och fräsch"

Det kan förresten inte bara vara jag som tycker hans namn låter som en superhjälte i ett tecknat barnprogram? Kim Amb, Kim Possible. Potatoe, Potato.

Jag är ambivalent (förlåt) inför vad jag ska förvänta mig av honom i dag. Å ena sidan såg det så bra ut i kvalet att det går att skruva upp förhoppningarna till medaljnivå. Å andra sidan har han aldrig varit i de här sammanhangen med en fungerande axel tidigare. Vad går det att sätta för krav på de här unga männen? (Kim Amb kallade sig själv det efter kvalet, Kalle Berglund är det också i passet.)

LÄS MER: När började Jesus stöta kula?

Jag har inte riktigt bestämt mig där än. Men det går inte att säga något annat än att det blir två väldigt intressanta finaler. Kalle Berglund har redan gjort mer än någon svensk 1500-meterslöpare mäktat med i VM-historien. Han blev nia totalt i semifinalerna, men det kan som ni vet hända väldigt mycket under 1500 meter. Olofström-sonen ska inte ha en realistisk chans såvida inte ett knippe av favoriterna framför honom går bort sig rejält. Men kanske kan han ha medaljchanserna skruvats upp några procent efter Frölundas nesliga förlust mot Rögle under lördagskvällen?

Berglund är stor Frölundasupporter och med ett par procents extra revanschladdning efter favoritlagets nederlag kan han skrälla i kväll.

LÄS MER: Historisk Berglund till VM-final

Sveriges go-to-guy när det kommer till 1500 meter, Dan Waern, har muttrat om märklig innerkurve-taktik i en intervju i Sportbladet inför finalen.

– All lycka till honom. Men det enda jag kan säga är att han ska ligga kvar när han kommer till innerspåret. Han ska ligga kvar där, då har han chans på att kanske bli bland de sex bästa i finalen.

Det hade inte varit så illa det heller. Två finaler. Två unga män. Två möjligheter att göra det här till Sveriges näst bästa utomhus-VM någonsin. Nu kör vi!