Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julia Zigiotti Olme är en av spelarna som står utan kontrakt när GFC lägger ner elitverksamheten.  Bild: Bildbyrån/GP
Julia Zigiotti Olme är en av spelarna som står utan kontrakt när GFC lägger ner elitverksamheten. Bild: Bildbyrån/GP

Mattias Balkander: Jag känner bara sorg för Göteborg – ett korkat beslut

Att Göteborg lämnar damallsvenskan och elitfotbollen på ett bräde borde ha gått att undvika. Jag blir irriterad. Nej, förbannad. Nu uppstår ett gigantiskt tomrum, långt ifrån den ambition Göteborg FC genom åren proklamerat.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Beslutet att lägga ned är på många sätt korkat och ger istället för förståelse för eventuellt långsiktiga effekter istället en kortsiktig irritation.

Jag blir också irriterad. Nej, förbannad. En sak är att ge upp saker som inte fungerar. Att vind för våg skicka spelare från Sveriges bästa fotbollslag över land och kontinent saknar rimlighet och är något helt annat.

Dumt är bara förnamnet.

Göteborg FC är regerande svenska mästare. Många har gjort bra saker för att sätta klubben i den positionen. Göteborg FC har dessutom skaffat erfarenhet från spel i Europa och skulle som en av två svenska representanter från och med i sommar ingå i den första varianten av Champions League med gruppspel.

LÄS MER: Göteborg FC lägger ned elitverksamheten

Förutom detta har Göteborg FC blivit den målbild och förebild för unga lokala fotbollsförmågor klubben hela tiden önskat.

Det är mycket bra jobbat och har krävt blod, svett, tårar och uthålligt ekonomiskt stöd.

Ingen annanstans i Sverige fanns i december 2020 ett bättre fotbollslag på damsidan än i Göteborg.

För detta var många stolta. Vi har supportrarna. Även om de under säsongen inte fått njuta av framgången som de hoppats fanns de där i ur och skur.

Vi har sponsorerna. Alla de nya företag som sedan något år tillbaka börjat skriva långtidsavtal med Göteborg FC för att balansera de insatser klubbens mångårige ordförande och huvudsponsor bidraget med.

LÄS MER: Storsponsorns besvikelse: ”Varit så stolta över damfotbollen”

Vi har landslagsdelen. Hur tänker Peter Gerhardsson nu? Sedan han tillträdde har Göteborg FC varit huvudleverantör av spelare till det svenska landslag som i varje mästerskap aspirerar på medaljer. Det här påverkar även honom.

LÄS MER: Gerhardsson om GFC:s nedläggning: ”Mina tankar går till spelarna”

Jag tänker på dialogen med övriga aktörer i fotbolls-Göteborg. Jag vet att den fanns för några år sedan och att det var nära att det blev ett samgående med IFK Göteborg. Det föll på målsnöret. IFK Göteborgs medlemmar ville starta från grunden. Ett, kan jag tycka, klokt beslut.

2021 står staden Göteborg nu utan damallsvensk representant. Göteborg FC:s plats går enligt EFD till Morön BK från Skellefteå.

Morön!

Vad det innebär för de 17-19-åriga fotbollstalanger som just nu har Göteborg FC som sin hemvist behöver vi inte ens spekulera i.

Det glapp som uppstår tills det att division 3-klubbarna IFK Göteborg och Örgryte IS samt division 2-klubben BK Häcken eventuellt når allsvenskan och lyckas etablera sig i toppen där är onödigt.

LÄS MER: De ska hitta nya arbetsgivare åt GFC-spelarna

Jag kan för mitt liv inte begripa varför Göteborg FC, som värnat om damfotbollen sedan flytten från Landvetter 2003, inte kunde vänta tre, fyra år med detta beslut.

Eller lämpat över verksamheten i famnen på någon annan.

Lägga ned? Ge upp? Varför då?

För många kom det som en chock.

Spelarna visste inget, sportchefen visste ingenting, tränarna visste ingenting. Ingen visste någonting.

Jag har alltid uppskattat och respekterat Peter Bronsman. Han är framgången och uppnådda målsättningar personifierad. Utan Peter Bronsman, inget SM-guld till Göteborg. Utan Peter Bronsman, inget fotbollslag på elitnivå överhuvudtaget.

LÄS MER: Jörgen Ericson och Mats Gren kommer erbjuda träning – trots nedläggningen

Nu får beslutet, som verkar vara fattat i en ytterst begränsad grupp, onödigt dramatiska följdverkningar.

Göteborgs bästa fotbollslag finns inte mer.

Det försvann genom ett klubbslag när det var som allra vackrast.

I mig gör det ont. Jag känner sorg.

LÄS MER: Spelarnas reaktion efter GFC:s chockbesked: ”Ledsna”

Kanske går det i efterhand att förstå.

Just nu framstår det mest som ett nyckfullt drag av ytterst personlig karaktär.

Häromdagen utsåg GP Peter Bronsman till idrotts-Göteborgs mäktigaste person där han i en intervju beskrev SM-guldet som ett delmål och att klubben ”har två stora mål kvar”, dels nå långt i Champions League, dels motivera tjejer att fortsätta idrotta.

Han visade sin makt direkt.

Orden, däremot, föll rätt platt.

Till sist: 2021 representeras Stockholm i damallsvenskan av nykomlingarna AIK och Hammarby samt Djurgården. Alla tänker satsa. Göteborg? Nada. Regionens bästa lag 2021 är Jitex och Alingsås och spelar i elitettan.