Till slut blev det guld för André Myhrer

I sitt fjärde OS fick 35-årige André Myhrer äntligen till fullträffen. Han vann guldet efter att norrmannen Henrik Kristoffersen kört ur.
– Jag har jobbat stenhårt för det i hela min karriär och att få göra det som 35-åring… det är sjukt, säger svensken.

ANNONS
|

Han låg tvåa efter det första åket, 21 hundradelar bakom norrmannen i topp. I det andra åket hade Myhrer några mindre missar i början av banan, men avslutade starkt och tog ledningen med 34 hundradelar. Det skulle också bli hans segermarginal efter att Kristoffersen inte lyckats bemästra den luriga banan och kört ur.

Därmed blev Myhrer den andre manliga alpina skidåkaren att vinna OS-guld efter Ingemar Stenmark.

Stor idol

– Ingemar är en institution i Sverige. Han är en av de största idrottare vi haft i svensk historia. Att nämnas i samma mening är en stor ära för mig. Jag har fått träffa honom några gånger och han är väldigt ödmjuk, Han har varit min idol sedan jag växte upp, så det är helt otroligt att nämnas i de sammanhangen, säger Myhrer.

ANNONS

Guldet är en stor revansch för missen i Sotji 2014. Då var Myhrer i toppform, och låg tvåa inför andra åket – men körde ur. Myhrer beskriver det som sitt livs tyngsta motgång.

– Man har många drömmar och önskningar inför ett OS. Det var tufft för mig, men på något sätt tror jag att jag visste att min chans skulle komma. Jag har jobbat hårt i fyra år sedan dess. Och att jag klarade av det här idag är en dröm som blir sann. Jag är väldigt, väldigt glad för det här guldet.

Med ålder kommer rutin

Myhrer är född samma år som Aksel Lund Svindal, som vann guldet i störtlopp. Och i längdspåren visar Marit Björgen, 37, att man knappast är slut som idrottare bara för att man passerat 30 med marginal.

– Jag tror att det har bara att ha rutin. Det här är mitt fjärde OS, och jag blev trea i Vancouver. Det är bra att ha erfarenhet för det är lite speciellt att köra OS. Jag försökte ha kul och ge mig chansen i första åket, och verkligen satsa helhjärtat ner för backen säger Myhrer.

Hälsingen är musikintresserad och har gjort det till en vana att köpa en ny gitarr vid vinster. Efter OS.-guldet lär det bli en ny tur till musikaffären.

ANNONS

– Ja, jag gillar gitarrer. Jag vet inte vad ett OS-guld är värt i gitarrer, kanske måste jag köpa två, säger han och skrattar.

Klart är att guldet – som är det första på elva mästerskap – var mycket efterlängtat.

– Ja, det är mitt fjärde försök på OS. Det ska bli fantastiskt kul att ta emot den där medaljen. Jag har jobba stenhårt för det i hela min karriär och att få göra det som 35-åring… det är sjukt.

ANNONS