"Jag har en OS-final att spela"

ANNONS
|

OS-finalen mellan den regerande mästaren USA och världsmästaren Japan är tillsammans med Usian Bolts 200-meterslopp kvällens största OS-händelse. Wembley lär koka och just nu råder det fotbollsfeber i London. Finalen har redan slagit nytt olympiskt publikrekord med över 83 000 sålda biljetter.

- Helt galet och en ära att få spela den här matchen. Dambollen växer och i kväll är vi en del av den, säger USA:s mittfältare Megan Rapinoe.

Pia Sundhage, som tog över som USA:s förbundskapten 2007, har stora krav på sig. Efter fjolårets missade VM-guld var det nära att hon blivit arbetslös.

Hur har du lyckats ta laget till ännu en mästerskapsfinal?

ANNONS

- Det är inte på grund av mig, det beror enbart på spelarna och de spelare som fanns med före dem.

Efter den obligatoriska presskonferensen fick Sundhage frågor som inte hade med OS-finalen att göra.

Den sista november går gällande kontrakt med det amerikanska fotbollbollsförbundet ut. Trots att laget är i OS-final har den 52-åriga svenskan inte fått en förfrågan om en fortsättning.

Blir OS-finalen din sista som USA:s förbundskapten?

- Det tror jag inte. Vi har planerat in ytterligare en landskamp mot Costa Rica i höst och den tänker jag nog vara med på.

Men du har inte pratat med dem än?

- För tillfället har de medvetet lämnat mig ifred. För dem handlar det enbart om prestationer och det återstår fortfarande en OS-final att spela.

Efter Sveriges förlust mot Frankrike så har förbundskapten Thomas Dennerby fått kritik. Flera av spelarna vill se en förändring. Förbundet har inlett en utvärdering och Dennerby själv ska fundera över sin framtid.

Fram till dess lär det spekuleras. Ett namn som ständigt dyker upp är Pia Sundhage.

- Ni kommer inte få mig att svara eller kommentera detta rykte. Just nu är det enbart USA och OS-finalen som gäller för min del.

USA är i sin femtre raka final, men efter fjolårets förlust i VM-finalen är utgången lite mer svårtippad.

ANNONS

- Det ska bli fantastiskt, men jag vill gärna inte kalla det för en revansch. Jag har stor respekt för Japan, säger Pia Sundhage som samtidigt passar på att hylla två av sina egna spelare: anfallarna Abby Wambach och Alex Morgon.

- De är väldigt bra tillsammans.

32-åriga Wambach berättar att hon och laget har fullt fokus på finalen, att ingen av de amerikanska spelarna bryr sig om hur Japan förbereder sig.

- Vi har fokus på det vi själva ska göra. Vi har mött Japan vid fyra tillfällen i år, de vet kanske våra svagheter, men vi har även koll på dem.

1996 (första året damfotbollen var med i spelen): Guld. Final mot Kina. Bronsmedalj till Norge.

2000: Silver. USA förlorade mot Norge i finalen. Tyskland brons.

2004: Guld. Brasilien på silverplats. Tyskland brons.

2008: Guld. Samma motståndare i finalen som förra spelen, Brasilien. Tyskland brons.

ANNONS