Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Jag blev nästan chockad själv"

Hon satte nytt personbästa – och var bara tre ynka hundradelar från svenska rekordet. 800-meterslöparen Lovisa Lindh har fått en flygande start på utomhussäsongen. – Jag blev nästan chockad själv, säger hon.

På Diamond League-galan i Oslo i torsdags var stora delar av världseliten på damernas 800 meter på plats.

När det blev dags för spurt sista hundra meterna hängde Lovisa Lindh fortfarande med riktigt bra.

– Det var olympiska medaljörer, stora namn – och jag… Men jag försöker att inte tänka på sådana saker, att inte ha för mycket respekt. Jag ville mest ha ett kvitto på att jag inte var i någon dålig form eller så – det är alltid skillnad mellan träning och tävling. Men det kändes precis som jag hade hoppats på, säger tjejen som kommer från Kungälv men som tävlar för Ullevi.

Lovisa blev lite instängd på upploppet på Bislet och om hon inte hade blivit det – ja, då hade med stor sannolikhet Aregawis svenska rekord på 1,59,23 rykt all världens väg.

Rekordjakt på Stadion

Lindhs eget personbästa slogs – i säsongsdebuten, alltså – med 18 hundradelar.

– Ända sedan förra sommaren har jag haft som målsättning att slå det svenska rekordet. Om jag lyckas redan nu på Stadion får jag väl försöka slå mitt eget rekord sedan. Igen och igen, säger 25-åringen.

Det främsta skälet till den där ständigt stigande utvecklingskurvan är kontinuiteten. Lovisa Lindh har inte haft några efterhängsna skador eller svårare sjukdomsperioder – utan hon har bara kunnat tränat på. Dag efter dag, vecka ut och vecka in, månad efter månad.

– Jag har egentligen inte ändrat något i min träning, inte tränat vare sig annorlunda eller mer. Att man kan mala på och inte blir störd eller tvingas till pauser är väldigt viktigt. Där ligger nog mycket av förklaringen.

"Skönt att slippa tänka på"

Lovisa Lindh är därmed, efter bara en tävling den här sommaren, redan klar till VM i London första halvan augusti.

– Det känns skönt att slippa tänka på att man måste jaga tider för att kvalificera sig dit. Nu kan jag springa mer avslappnat fram till dess, säger hon.

I fjol kapade Lovisa Lindh totalt 2,5 sekunder på specialdistansen 800 meter. Det är … väldigt mycket.

– Jag räknar väl inte med att jag ska sänka mig lika mycket i år, säger hon och skrattar.

– Men det rullar på rätt bra nu och det finns inget som stör mig. Jag tror att jag kan göra ett riktigt bra lopp här i Stockholm. 800 meter sliter inte så mycket på kroppen, så det ska inte spela någon roll att jag sprang ett lopp så sent som i torsdags.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.