Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lagkaptenen Sabina Jacobsen får bo i ett eget rum när landslaget gått in i EM-bubblan i Nantes. Truppen består nämligen av 17 spelare eftersom målvakten Jessica Ryde är med som reserv. Arkivbild.

Jacobsen: "Kaptenen bor själv"

Två och två har landslagsstjärnorna flyttat in i EM-bubblan på hotellet i Nantes. Med ett undantag.

I utkanten av franska Nantes, norr om stadskärnan, har det svenska handbollslandslaget inkvarterat sig på ett hotell och på allvar gått in i EM-bubblan. Normalt sett bor det två spelare i varje rum, men detta mästerskap är lite udda.

- Vi är 17 spelare nu så kaptenen bor själv, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen till TT och skrattar.

Valet av rum sker annars via en enkel metod.

- Om rummen ser olika ut eller det är någon fördel med något rum så är det de med flest landskamper som får välja, säger försvarsgeneralen inför sitt tionde mästerskap i karriären.

"Är rätt vana"

Någon direkt variation brukar dock inte hotellen bjuda på. I stället kan val av rum handla om närhet till en kaffemaskin eller till hissen. Små detaljer som kan vara viktiga vid hotellvistelser på flera veckor. För landslaget samlades redan förra tisdagen i Trollhättan – når de finalhelgen i Paris 14–16 december innebär det att spelarna har bott på hotell tillsammans i totalt 26 dygn.

- Vi är rätt vana. I vårt vanliga liv reser vi rätt mycket när vi spelar Champions League eller Europamatcher. Vi är vana vid att bo på hotell. Det är faktiskt inga problem, säger Bukareststjärnan Jacobsen och fortsätter:

- Men det är klart att när man är på samma ställe under en lång tid måste man hitta på lite saker så att man inte blir hotelldöd, men det tycker jag att vi är bra på i det här laget.

Köpenhamnsspelaren Hanna Blomstrand gör i Frankrike sitt fjärde mästerskap i karriären. Precis som vid VM i fjol i Tyskland kommer hon med hjälp av lagkamrater styra upp sociala aktiviteter för att bota tristessen. Inledningsvis är handbollsschemat hektiskt med matcher varannan dag – EM-premiären sker på fredagen mot Danmark.

- Det är mycket träningar och mycket handboll, men det handlar om att på något sätt få ihop laget också. Ha det lite avslappnat och kul vid sidan. Vi är ju vana vid mycket handboll, men man är också van vid att ha ett avbrott då och då hemma, säger högernian Blomstrand.

Ingen obligatorisk närvaro

Varje individ är dock unik och det är inte obligatorisk närvaro på de sociala aktiviteterna.

- Vi snackade mycket om det förra året att man ska få vara som man är, säger vänsternian Jamina Roberts och fortsätter:

- Om någon känner att man inte vill vara med på en gemensam social aktivitet och man känner att man inte orkar det för man vill vara för sig själv – då är det okej. Det handlar ju ändå om att en själv ska må bra.

Rättad: I en tidigare version angavs fel antal mästerskap för Hanna Blomstrand.