Sabina Jacobsen, närmast, och Isabelle Gulldén blir svenska nyckelspelare i EM i Frankrike. Arkivbild.
Sabina Jacobsen, närmast, och Isabelle Gulldén blir svenska nyckelspelare i EM i Frankrike. Arkivbild.

Jacobsen: "Jag känner ingen oro alls"

Likt en cykelkedja måste hennes opererade knä smörjas. Inget kan dock stoppa försvarsgeneralen Sabina Jacobsen, 29, från EM i Frankrike.

ANNONS
|

Landslagsveteranerna Sabina Jacobsen, 29, och Isabelle "Bella" Gulldén, 29, dras båda med skador, men finns med i landslagstruppen som i handbolls-EM i vinter ska försöka återupprepa VM-succén förra året när Sverige slutade fyra.

- Det ska bli skitroligt. Det är alltid roligt att spela mästerskap, säger Bukareststjärnan Sabina Jacobsen, som väntas göra sitt tionde mästerskap i Frankrike.

ANNONS

Försvarsspecialisten opererade bort den yttre menisken i sitt ena knä i slutet av augusti. I början av oktober satt hon på bänken i Bukarests Champions League-premiär (CL), men några dagar senare gjorde 29-åringen comeback även på planen när det rumänska storlaget åkte på sin hittills enda förlust i ligan.

- Tanken att jag skulle spela lite, men så blev det att jag spelade i 45 minuter. Vi var i ett pressat läge och det blev för mycket spel helt enkelt. Jag fick en reaktion på knäet – det svullnade upp. Och spelmässigt kände jag väl att jag låg på 80–90 procent av min kapacitet, säger hon.

Efter ytterligare 15 minuters spel helgen efter i CL-mötet med tyska Bietigheim – även då blev det förlust – valde Jacobsen att åka hem till Lund för rehabilitering.

Vill ha is i magen

- Jag hade en känsla av att det inte var helt hundra. Man vill inte vara i den zonen att man måste hoppa över massa träningar hela tiden. Man vill inte vara i det träsket och det har man ju lärt sig på äldre dagar. Nu har jag blivit mycket bättre på att säga ifrån när det är så här.

ANNONS

Efter en vecka i Sverige återvände hon till Bukarest och genomförde en så kallad PRP-behandling.

- Man tar blod från sin egen arm, sedan snurrar det runt i en maskin i tio minuter innan det sprutas in i knäet. Sedan sprutade vi även in något som är som en olja. Det är lite som på en cykel, man smörjer upp kedjan, säger Jacobsen och skrattar.

Nu hoppas 29-åringen få börja träna handboll denna vecka, men hon har inte utsett någon specifik match för comebacken.

- Tankarna är inte att skynda på det utan göra allt för att det ska bli så bra som möjligt och kanske ha lite is i magen. Vi tar det lite dag för dag. Denna gång ska det bli bra, det är det viktiga.

"Bara bra lag i EM"

Landslaget samlas i Trollhättan den 20 november. Nio dagar senare väntar EM-premiären mot Danmark i Nantes för Sverige, som även har Serbien och Polen i det första gruppspelet.

ANNONS

- Man ska inte glömma bort att det är ett EM – det är bara bra lag med.

Samtidigt framhåller Jacobsen att det finns gott om rutin och stjärnglans även i Blågult.

- Vi är många spelare nu som är i den där åldern där vi har mycket rutin och kanske är på toppen av våra karriärer, säger Bukareststjärnan.

TT

Fakta: Sabina Jacobsen

Född: 27 mars 1989.

Klubbar: Lugi (–2012), Randers (2012–2014), Midtjylland (2014–2017), CSM Bukarest (2017–).

A-landskamper/mål: 121/134.

Mästerskap hittills: OS 2016, VM 2009, 2011, 2015 och 2017, EM 2010, 2012, 2014 och 2016.

Främsta merit med landslaget: EM-silver 2010.

Aktuell: Lagkapten i det svenska handbollslandslaget, som har presenterat sin trupp till EM i Frankrike i vinter.

ANNONS