Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sabina Jacobsen, närmast, och Isabelle Gulldén blir svenska nyckelspelare i EM i Frankrike. Arkivbild.

Jacobsen: "Jag känner ingen oro alls"

Likt en cykelkedja måste hennes opererade knä smörjas. Inget kan dock stoppa försvarsgeneralen Sabina Jacobsen, 29, från EM i Frankrike.

Landslagsveteranerna Sabina Jacobsen, 29, och Isabelle "Bella" Gulldén, 29, dras båda med skador, men finns med i landslagstruppen som i handbolls-EM i vinter ska försöka återupprepa VM-succén förra året när Sverige slutade fyra.

- Det ska bli skitroligt. Det är alltid roligt att spela mästerskap, säger Bukareststjärnan Sabina Jacobsen, som väntas göra sitt tionde mästerskap i Frankrike.

Försvarsspecialisten opererade bort den yttre menisken i sitt ena knä i slutet av augusti. I början av oktober satt hon på bänken i Bukarests Champions League-premiär (CL), men några dagar senare gjorde 29-åringen comeback även på planen när det rumänska storlaget åkte på sin hittills enda förlust i ligan.

- Tanken att jag skulle spela lite, men så blev det att jag spelade i 45 minuter. Vi var i ett pressat läge och det blev för mycket spel helt enkelt. Jag fick en reaktion på knäet – det svullnade upp. Och spelmässigt kände jag väl att jag låg på 80–90 procent av min kapacitet, säger hon.

Efter ytterligare 15 minuters spel helgen efter i CL-mötet med tyska Bietigheim – även då blev det förlust – valde Jacobsen att åka hem till Lund för rehabilitering.

Vill ha is i magen

- Jag hade en känsla av att det inte var helt hundra. Man vill inte vara i den zonen att man måste hoppa över massa träningar hela tiden. Man vill inte vara i det träsket och det har man ju lärt sig på äldre dagar. Nu har jag blivit mycket bättre på att säga ifrån när det är så här.

Efter en vecka i Sverige återvände hon till Bukarest och genomförde en så kallad PRP-behandling.

- Man tar blod från sin egen arm, sedan snurrar det runt i en maskin i tio minuter innan det sprutas in i knäet. Sedan sprutade vi även in något som är som en olja. Det är lite som på en cykel, man smörjer upp kedjan, säger Jacobsen och skrattar.

Nu hoppas 29-åringen få börja träna handboll denna vecka, men hon har inte utsett någon specifik match för comebacken.

- Tankarna är inte att skynda på det utan göra allt för att det ska bli så bra som möjligt och kanske ha lite is i magen. Vi tar det lite dag för dag. Denna gång ska det bli bra, det är det viktiga.

"Bara bra lag i EM"

Landslaget samlas i Trollhättan den 20 november. Nio dagar senare väntar EM-premiären mot Danmark i Nantes för Sverige, som även har Serbien och Polen i det första gruppspelet.

- Man ska inte glömma bort att det är ett EM – det är bara bra lag med.

Samtidigt framhåller Jacobsen att det finns gott om rutin och stjärnglans även i Blågult.

- Vi är många spelare nu som är i den där åldern där vi har mycket rutin och kanske är på toppen av våra karriärer, säger Bukareststjärnan.