Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jacob Hård om SVT:s tapp: "Jättetrist"

Jacob Hård är en av Sveriges främsta sportkommentatorer. I höstas fick han ta emot Stora journalistpriset för sina bedrifter. Nu laddar han upp för att än en gång skapa dramatik för tv-publiken när Tour de Ski drar i gång på nyårsdagen.
– Vi har aldrig någonsin haft ett så här starkt damlag som vi har nu, säger SVT-profilen.

"Han skapar dramatik, panik och eufori för generationer i tv-soffan. Alltid i perfekt balans mellan folklighet, proffsighet och passion."

Så stod det i juryns motivering när Jacob Hård fick ta emot Lukas Bonniers stora journalistpris i november. I ett videoklipp som SVT publicerat syns en mycket förvånad Jacob Hård ta emot beskedet, och det var en genuin reaktion.

– När beskedet kom så var jag ju grundlurad. Stefan Mehr som håller i det där från Stora journalistprisets sida brukar göra en grej av att lura den som får priset och han lyckades hundraprocentigt med mig. Han skulle prata med mig av en helt annan anledning och när han mitt under den intervjun berättade det stod det bara still, berättar Jacob Hård.

LÄS MER: Jacob Hård om livet med grön starr

"Hoppas tittarna också tycker så"

– Det är ett jättefint erkännande och det betyder väldigt mycket. Jag tycker också att det är ett erkännande för sportjournalistiken som i bland fortfarande ses över axeln lite. Det har väl funnits någon slags tradition att sportjournalister inte har betraktats som riktig journalister av vissa i vissa sammanhang.

Varför tror du att just du tilldelades det här priset?

– Jag blev väldigt glad när jag hörde motiveringen. Jag kände att det är precis så här jag skulle vilja att det var. Jag tycker att den summerar det jag har hoppats stå för och vill åstadkomma. Jag hoppas att tittarna också tycker så.

LÄS MER: Jacob Hård om livet med grön starr

Saknar att vara på plats

Kanske har Jacob Hårds förmåga att guida och skapa dramatik varit extra uppskattad under detta år. Där idrotten varit ett en välkommen paus i pandemikrisen för många.

– Jo, det har vi märkt av. Det syns i tittarsiffrorna för "Vinterstudion" till exempel. De är alltid bra, men i år är de är extremt bra. Man märker det också på reaktioner från tittarna att det fyller en viktig uppgift i år när folk är hemma och isolerar sig.

"Lägger ingen värdering"

Under vinterhalvåret är den svenska tv-publiken van vid att höra honom kommentera den svenska längdeliten. Men denna säsong är den sista. SVT har blivit av med rättigheterna till bland annat världscupen och Tour de Ski.

– Det är klart att det är jättetrist att tappa den rättigheten. Dels för mig personligen att få kommentera de tävlingarna, det är superkul och sedan är det en viktig del i Vinterstudion.

– Vi har ju en del längdåkning ändå, SM och Sverigepremiären. Nu har vi ju skaffat rättigheterna till Ski Classics. Det kanske finns möjligheter till något mer också, men visst det är ett jättetråkigt tapp, säger han.

Dessutom har den här sista säsongen blivit allt annat än vanlig. De två senaste världscuptävlingarna har de svenska, norska och finländska åkarna lyst med sin frånvaro på grund av coronapandemin.

– Jag tyckte att det var väldigt tråkigt att Norden hoppade av de här två senaste världscuphelgerna. Jag kan inte lägga någon värdering i om det var rätt eller fel ,men det var tråkigt, säger Hård.

Nu ser han och alla andra svenska skidfantaster fram emot Tour de Ski som inleds 1 januari.

– Vi har aldrig någonsin haft ett så här starkt damlag som vi har nu. Just att den här bredden finns, att vi har både bra sprinters och bra distansåkare, det är jättehäftigt. Jag är övertygad om att både Ebba Andersson och Frida Karlsson kommer vara med och slåss om segern i touren, nu när inte Norge är med.

Tre av Jacob Hårds favoriter från idrottsåret 2020

Armand Duplantis världsrekord: "Jag kommenterade inget av hoppen. Men jag följde det förstås. Världsrekord i friidrott är rariteter och det slås inte så många. Det var oerhört stort."

Frida Karlsson och tremilsloppet i Holmenkollen: "Det var en sådan häftig dramaturgi. I två mil var det lite av en gäspning med Johaug långt före. När skidbytet sedan kom och man så småningom började känna att "tänk om" så blev det en sådan fantastisk vändning och en fullständigt oväntad upplösning. Det är den sortens dramaturgi som man älskar. Det är de bästa ögonblicken"

Linn Svahns genombrott: "Det var otroligt spektakulärt och anmärkningsvärt. Trots sin ungdom har hon en otrolig pondus och en tävlingsskalle som är något utöver det vanliga. Man anade att hon skulle vara bra men att få ett sådant genombrott och att hon sedan höll den höga nivån hela säsongen."