Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Jack ska vinna – för sin dotter

Badou Jack är världsmästaren som lämnade sitt bälte för att han tröttnat på att banta. Nu ska han vinna en ny titel – åt sin lilla dotter. – Jag har verkligen någon som jag måste kämpa för, säger boxaren.

Det kryllar av män med hörselsnäcka i SVT-huset på Hisingen. Beväpnade livvakter smyger omkring i mörka kostymer och blickar misstänksamt på allt och alla. 
Badou Jack, 33, hade garanterat kunna stoppa en möjlig attentatsman med sina bara händer, men den här kvällen blir det bara en selfie för Instagramkontot tillsammans med landets statsminister Stefan Löfven.
När vi ses är Jack dessutom avlyssnad. Inte av Säpo, men väl av ett par filmare som dokumenterar varenda steg mot nästa titelfight.
Det här är landets allra bäste boxare sedan Ingemar Johanssons dagar – men skillnaden är att Jack faktiskt försvarat sin världsmästartitel.

Spelade hockey

Badou Jack växte upp på Södermalm i Stockholm och har också mellannamnen Johannes Gabriel och efternamnet Nyberg efter mamma. Som liten grabb var det inte boxning som gällde – utan en helt annan sport …
– Jag spelade hockey när jag var liten, runt nio år gammal. I Bagarmossen, berättar Badou när vi sitter ner tillsammans.
Agenten Andreas Arash Naderi lyssnar med ett halvt öra, för antagligen har han hört svaren några gånger under de senaste veckornas promotionresa i Sverige. Aftonbladet, Expressen, DN, TT … alla har pratat med hans boxande stjärna.
Men boxning, det började inte Jack med förrän som 17-åring i Djurgården. 
– Jag skulle precis fylla 18 när jag gick min första match. Jag hade börjat boxas bara några månader innan …
Det blev 150 matcher som amatör, 125 vinster. Tja, i OS 2008 fightades till och med Badou för pappas hemland Gambia. OS blev det sista som amatör – och 2009 startade proffskarriären.

Tolv knockar

Det har blivit 24 matcher sedan dess. 21 vinster, två oavgjorda och en förlust. Tolv knockar – och en plats i Floyd Mayweather Juniors boxningsstall.
Just den mannen är hetast i fightingvärlden för tillfället. I augusti gör nämligen universums allra bästa boxare comeback i Las Vegas – mot MMA-stjärnan Conor McGregor. 
Grenen är boxning, lönen 850 miljoner kronor var – och resultatet inte ens värt att spekulera i.
– Alla vet vem som vinner, säger Badou Jack.
Så mycket bättre är hans manager på boxning. 
Fortfarande.
Hur blev det just Floyd, hur upptäckte han dig? 
– Han såg mig köra sparring en gång – och efter det så gillade han mig. Bara några månader senare signade han mig.
Hur mycket betyder det att ha en så pass känd och bra promotor som Floyd Mayweather Junior?
– Han har gett mig alla förutsättningar för att lyckas. Jag har tränat och slitit hårt i ringen, självklart. Det gör jag själv. Men han har hjälpt mig att komma på den stora scenen, om vi säger så. Vi är kompisar också, är nästan i samma ålder. Jag skulle inte kunna önska mig en bättre promotor än honom.

Klocka i present

På Jacks arm glittrar en diamantströsslad Rolex i guld, men det är inte Badou själv som slösat bort pengar.
– Jag fick den i present av Floyd när jag vann mästarbältet, visar han stolt.
Han ser skarp ut, även om det är några kilo för mycket på vågen.
Just vikten har fått Badou Jack att kliva upp en klass i ringen. Bältet i supermellanvikt är lämnat utan en förlust – och nästa gång som det är match blir det i lätt tungvikt.
Motståndaren är walesaren Nathan Cleverley, mästare i WBA-organisationen.
Floyd Mayweather har lovat svensken att matchen kommer att gå på samma fighting card som slaget mot Conor McGregor, men än är inget kontrakt påskrivet.
Och framför allt – ingen summa förhandlad.
– Allt kan hända! Min förra match mot James DeGale var större, om man säger så. Men det är på en bra gala. Det är mycket medietid. Det ska bli kul, säger Badou Jack.
Galan kommer att hållas på MGM Grand i Las Vegas – och redan nu pratas det om ringsidebiljetter för 750 000 kronor styck.

Och med en ny viktklass behöver du inte banta längre?
– Jo, fast inte lika mycket! Just nu är jag lite tung. 
Väger du runt 90, eller?
– Mmm, lite mer faktiskt. För mycket god svensk mat, säger Badou och ler.
Är det en av orsakerna att du kliver upp en viktklass – för att det är jobbigt att banta?
– Ja, absolut. Jag blir 34 om några månader och kroppen är inte som när jag var 20. Det blir svårt att banta. Det är den största anledningen. Men också att jag mötte den bästa nu senast och har gjort allt jag kan i den här viktklassen. Det är dags att ta över nästa viktklass. Jag skulle inte ha något emot att gå upp ännu en viktklass sen heller, avslöjar Jack.
Cruiservikt?
– Ja, det blir det. Tungvikt, där blir de för långa. Men du ska aldrig säga aldrig. Fast en viktklass i taget, säger den 185 centimeter långe fightern.
Tar du Cleverly i en titelmatch?
– Ja, självklart! James DeGale i förra matchen var en bättre boxare, slagit många bättre än Cleverly har gjort. DeGale är också olympisk guldmedaljör. Men planen är att de inte ska kunna råna mig på vinsten igen. Jag ska slå ut honom innan det går till poäng. Domarna ska inte behöva göra något. Det är planen.

Rånades på segern

I den senaste titelfighten, den mot britten James DeGale i Barclay’s Center i New York, så rånades den svenske boxaren på segern. För trots ett par utslagna tänder, knäckt näsa och spräckt trumhinna på britten och över 150 träffar fler för svensken så dömdes matchen oavgjord.
Det är så det funkar i boxning ibland.
Tyvärr.
– Han är fortfarande skadad sedan den matchen. Det är en smutsig bransch, säger Jack och rycker på axlarna.

Badou Jack har valt att slå sig ner i Las Vegas. Sin City of the world, men också boxningens huvudstad.
Det rimmar kanske aningen märkligt med att vara elitidrottsman just där.
Det måste finnas mycket som kan ta uppmärksamheten från boxningen?
– Nä, jag tycker att det är mer i Sverige faktiskt! På Las Vegas strip, där alla kasinon och nattklubbar ligger, brukar jag inte hänga så mycket. Bara när jag går på boxningsmatcher eller om jag har folk som hälsar på. Jag lever ett ganska lugnt liv. Jag bor i ett gated community (grindsamhälle) med min familj och tränar hårt.
Skulle du säga att Vegas är en bra stad för att nå din dröm?
– Från Sverige till att bli världsmästare, du ser ju vad den har gjort med mig. Det är ju fight capital of the world, säger Jack.
Blir du kvar i USA och Las Vegas efter karriären?
– Jag tror det. Jag har köpt ett ganska stort hus. Det är ett nybygge som vi valt ut tillsammans, frugan och jag. Jag trivs bra där.

"Det är en farlig sport"

För 14 månader sedan kom lilla tjejen Malaniyah in i livet – och sedan dess har inget varit sig likt för Badou och frun Yasemin.
Men rädsla i ringen? Nä, den finns inte.
– Om du har en rädsla att åka på en smäll ska du inte hålla på med boxning. Men det är en farlig sport. Det gäller att ha bra försvar, att skydda sig. Du ska träffa din motståndare utan att bli träffad själv. Det är det som det går ut på. Att få en dotter är bara kul, en extra motivation. Nu har jag verkligen någon som jag måste kämpa för. Det är inte bara jag. 
Du ska trygga hennes framtid?
– Mm. Det är det som är planen.
Om du får matchen i augusti – vad handlar det om för pengar? Är det ett snäpp upp från fighten mot DeGale?
– Jag skulle tro det. Eftersom det är på en sån stor gala. Jag har ingen aning just nu. Förhoppningsvis får jag bara matchen klar. Sedan kan jag tänka på vad de betalar …
Du har tjänat en del pengar genom karriären. Vad har du lagt pengarna på?
– Just nu har jag köpt ett hus. Gjort en stor bakgård. Men jag sparar, investerar. Jag har kanske skämt bort mig med två bilar. Men det gäller att investera och vara smart. Jag har folk som hjälper mig.

"Det har varit tufft"

Den här gången stannar Jack i Sverige i tre veckor, innan träningen skärps ordentligt i Las Vegas.
– Det har varit tufft, nästan en månad utan min dotter. Jag har bara varit borta en vecka max tidigare. Det är bara en businessresa. Det är att bygga varumärket. Det är för henne egentligen, det här. Vi pratar Facetime flera gånger varje dag, berättar Badou när vi promenerar från sminket till studion där SVT:s programledare Rickard Olsson väntar med frågor och fler gäster.
Vad ska du göra efter boxningen? Har du funderat på en affärsplan?
– Nä, inte just nu. Just nu är det bara att tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag kan inte boxas för evigt …
Hur länge tänker du hålla på?
– Min fystränare säger att jag har kropp som en 25-åring, efter alla tester. Fem år till kanske. En match i taget. 
Och en ny världsmästartitel väntar …

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.