Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Östersunds målvakt Aly Keita överfölls av en åskådare under matchen mot Jönköpings Södra. Nu fastställer Besvärsnämnden resultatet till 1–1, som var ställningen när matchen avbröts. Arkivbild.

J-Södra: "En seger för fotbollen"

0–3 blir 1–1. Fotbollens Besvärsnämnd ändrar Disciplinnämndens beslut – och skandalmatchen mellan Jönköpings Södra och Östersund slutar oavgjort.

Det var i slutet av den allsvenska matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund på Stadsparksvallen i augusti som en maskerad ung man sprang in på planen och attackerade bortalagets målvakt Aly Keita.

Matchen bröts vid ställningen 1–1, och fotbollsförbundets riksombud ansåg att det resultatet skulle stå sig.

Men Disciplinnämnden tyckte annorlunda och gav Östersund en 3–0-seger, eftersom de menade att den unge mannen skulle ses som en supporter till J-Södra.

Nu ändras beslutet igen.

Principiell fråga

För Besvärsnämnden, dit så väl Jönköpings Södra som riksombudet överklagade, fastställer att matchen ska sluta 1–1.

- Vi är naturligtvis nöja med beslutet Besvärsnämnden tagit. De har gått på vår linje, säger Jönköpings Södras klubbchef Kjell Lundgren till TT.

- Vi drev inte bara frågan för vår egen skull, utan även principiellt. Vi ser detta som en seger för föreningen och för fotbollen i stort.

I beslutet skriver Besvärsnämnden att 17-åringen som tog sig in på planen inte är en person som Jönköpings Södra ska anses ansvarig för, och att klubben därför inte ska dömas till förlust i matchen. I förhör har 17-åringen uppgett att han attackerade Aly Keita för att han var besviken över att ha förlorat pengar på spel.

- Regeltillämpningen för att bryta matcher bygger på supporterbegreppet. Det ska tydligt framgå att det är en supporter till någon av föreningarna, och det har vi funnit att det inte går att fastslå. Bland annat på grund av de uppgifter han har lämnat i polisförhör, säger Besvärsnämndens ordförande Lars Nilsson och fortsätter:

- Det har inte bevisats att den här personen var en supporter till Jönköping, och då kan man inte döma det resultatet (0–3).

Östersund överklagar inte

Det oavgjorda resultatet får konsekvenser för den allsvenska tabellen. Jönköpings Södra får extra andrum i bottenstriden, avståndet ner till Helsingborg på kvalplatsen är nu sju poäng.

- Varje poäng kan vara viktig, men vi hoppas att det inte ska spela någon roll. Det är skönt att vi kan gå vidare och fokusera på det sportsliga, för det har varit en osäkerhet, säger Kjell Lundgren.

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN ska ta upp ärendet till prövning krävs dock så kallat prövningstillstånd.

Östersund kommer inte att överklaga, uppger klubbens ordförande Daniel Kindberg för TT.