Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tommy Thelin och Pawel Cibicki jublar efter Thelins andra mål för Jönköpings Södra mot Falkenberg.

Jönköping krossade Falkenberg

Nykomlingen tippades att åka ur allsvenskan direkt. Men efter andra bortasegern – 5–0 mot Falkenberg – är Jönköpings Södra ett stadigt mittenlag.

Före säsongen tippade en samlad expertkår att Jönköpings besök i allsvenskan skulle bli ettårigt. Men med 22 poäng på 17 matcher har laget nu elva poängs marginal ner till nedflyttningsplats.

Efter storsegern på Falkenbergs IP sjöng spelarna på hög volym i omklädningsrummet. Sedan kom lagkaptenen Tommy Thelin ut och försökte förklara varför nykomlingen har lyckats så bra.

- Vi har gjort stabila insatser i nästan varje match. Vi hade en dålig halvlek mot Östersund borta, och första halvlek mot Blåvitt var vi inte nöjda med. Men överlag har vi haft chansen att ta poäng i varje match.

Försvar som topplagen

Fem hållna nollor och bara 20 baklängesmål matchar topplagen.

- Vi är lojala och ödmjuka och vi har en bra ledarstab som ger oss förutsättningar att vinna varje match. Vi vet våra styrkor och även motståndarna svagheter, sade Tommy Thelin.

Målproduktionen har ändå varit i nivå med bottenlagen. På de 16 första matcherna fick Jönköping bara ihop 17 mål.

Men mot Falkenberg gav de grönvitas offensiva omställningar ordentlig utdelning.

Daryl Smylie smekte iväg ett lobbliknande skott som betydde 1–0 i 21:a minuten. 20 minuter senare kom nordirländaren i en djupledslöpning och vältes omkull i straffområdet. Thelin sköt straffen exakt intill Otto Martlers högra stolpe.

När bortakaptenen retsamt enkelt stötte in 3–0 efter drygt en timme var matchen död. Pawel Cibickis rullande assist från vänsterkanten var vältajmad.

- Pawel var osjälvisk där. Jag såg att målvakten kom rusande med en väldig fart och jag lyfte den lite lätt över honom.

Största segern

Robert Gojani och Dzenis Kozica pangade senare iväg var sitt kanonskott – och så var det 5–0 och Jönköpings klart största segersiffror i år.

- Skönt att det blev proppen ur i dag. Jag tycker lite synd om Falkenberg. De gjorde en helt okej match spelmässigt. Men när man ligger i botten är risken att bli lite naiv i vissa lägen och köra rakt framåt. Vi straffade dem rätt hårt i dag, sade Tommy Thelin.

Avsluten på mål var 9–9, men matchen slutade 0–5.