Jättenationens hot inför OS: "Vi kan stanna hemma"

ANNONS
|

Frankrike är det första landet att öppet tveka om sitt deltagande i vinter-OS i Sydkorea, med tanke på spänningarna på Koreahalvön och det höjda internationella tonläget efter att Nordkorea återkommande skjutit upp robotar och genomfört ett sjätte kärnvapentest.

Flessel säger till den franska radiostationen RTL att om krisen fördjupas och "vår säkerhet inte kan garanteras kommer den franska truppen att stanna hemma".

-Men vi är inte där ännu, tillägger hon.

Reinebo säger till TT att man får information från Internationella olympiska kommittén (IOK), OS-organisationen i Sydkorea och svenska myndigheter i Sverige och i Sydkorea.

-Vi tycker att vi får bra information och känner oss trygga med det, säger han.

ANNONS

Inriktade på att åka

TT: Finns det något läge där ni säger att "nu åker vi inte"?

-Nej, jag kan inte se det, egentligen. Det ska vara att det finns en samlad bedömning från Internationella olympiska kommittén och den lokala organisationskommittén, ett internationellt beslut från FN eller ett kraftigt generellt avrådande från de svenska myndigheterna. Men några sådana finns inte i dag. Vi är helt inriktade på att åka och genomföra tävlingarna där, säger Reinebo.

Sydkoreas president Moon Jae-In sade i veckan att Sydkorea trycker på för att säkerheten ska kunna garanteras vid vinter-OS. Landet har lagt fram ett utkast till en resolution om global vapenvila med start före spelen.

USA:s olympiska kommitté säger, enligt Reuters, att man arbetar tillsammans med myndigheterna för att säkerställa att den amerikanska truppen kommer att vara trygg vid OS.

IOK-ordföranden Thomas Bach är fortsatt säker på att vinter-OS i Pyeongchang kan gå av stapeln som planerat, har han sagt, och att det inte finns någon plan B.

Färre åskådare

Det internationella skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper har avfärdat rädsla bland idrottsmän, och sagt att Pyeongchang-OS kommer att vara "säkrast i världen". Men han har medgett att biljettförsäljningen bland utländska besökare skulle kunna påverkas.

Vinter-OS äger rum i Sydkorea i februari, bara 8 mil från den nordkoreanska gränsen. Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest. Även ordkriget mellan landet och USA har trappats upp kraftigt under den senaste tiden och spätt på oron.

ANNONS

TT

ANNONS