Annika Sörenstam tillsammans med Henrik Stenson under inledande rundan i Scandinavian Mixed.
Annika Sörenstam tillsammans med Henrik Stenson under inledande rundan i Scandinavian Mixed. Bild: Pontus Lundahl/TT

Jämställt i toppen i mixedtävlingen

En kvinna och en man i delad ledning. Det är en perfekt start för historiska Scandinavian Mixed enligt värdparet Sörenstam/Stenson.
– Det är kul att vi äntligen är i gång, säger Annika Sörenstam.

ANNONS
|

Pandemi satte stopp i fjol. Men nu är den mixade golftävlingen till slut i gång, i Vallda utanför Kungsbacka.

Resultatet efter första dagen – med österrikiskan Christine Wolf och engelsmannen Sam Horsfield i delad ledning – bådar gott inför resten av tävlingen, konstaterar Henrik Stenson.

– Det känns väl helrätt om det är någorlunda utspritt och inte för mycket åt ena eller andra hållet, säger han.

– Det är en tuff uppgift som de har haft att hitta rätt på den fronten.

Den mixade turneringen har varit en snackis i golfvärlden sedan Henrik Stenson och Annika Sörenstam med flera lanserade projektet.

ANNONS

Den första upplagan av tävlingen, som ingår i Europatouren för både damer och herrar, skulle egentligen ha avgjorts på Bro Hof i fjol. Nu är det i stället Vallda utanför Kungsbacka som gäller.

Totalt gör 78 damer och 78 herrar upp om samma pokal och prispengar, däribland just Stenson och Sörenstam som går i samma boll på torsdagen och fredagen.

– Det var en härlig stämning. Kul att vi äntligen satt i gång att spela, vi har väl pratat om den här tävlingen i nästan tre år, säger Sörenstam.

"Som Tiger Woods"

De svenska golfveteranerna stod för stjärnglansen under första tävlingsdagen.

Sörenstam var en av de mest framgångsrika golfspelarna genom tiderna när hon lade av 2008. Men i och med pandemin har det blivit en liten comeback för svenskan, som efter Scandinavian Mixed satsar vidare mot US Open för seniorer.

Samtidigt är ju Henrik Stenson regerande OS-silvermedaljör.

– Men jag tror mer att det är Annika. Hon är ju motsvarigheten till Tiger Woods på damsidan, så jag förstår att det kittlar lite extra hos andra spelare, med tanke på hennes resumé och den positionen hon hade så länge, säger han.

Svensk comeback

Samtidigt betyder stjärnglans väl inte nödvändigtvis stjärngolf, medger Annika Sörenstam, som i sin första tävling i Sverige på 13 år gick runt på ett slag över par.

ANNONS

– Det känns jättebra. Klart att jag skulle vilja vara lite bättre, men livet är ju inte baserat på min score längre. Och tur är väl det, säger hon.

Stenson gick snäppet bättre och ligger på två slag under par efter första rundan.

Det är dock en bit upp till ledarduon, eftersom Christine Wolf och Sam Horsfield ligger på åtta slag under par.

Annika Sörenstam gör sin första golftävling i Sverige på 13 år.
Annika Sörenstam gör sin första golftävling i Sverige på 13 år. Bild: Pontus Lundahl/TT

Scandinavian Mixed avgörs på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka, den 10–13 juni.

Tävlingen, där Henrik Stenson och Annika Sörenstam är arrangörer, skulle haft premiär redan i fjol på Bro Hof, men fick skjutas fram på grund av pandemin.

78 kvinnor och 78 män ingår i startfältet och tävlar mot varandra.

Prissumman ligger på över tio miljoner svenska kronor.

Tävlingen ingår i de respektive Europatourerna och ger också rankningspoäng till Ryder Cup, Solheim Cup och slutspelen Race to Dubai och Race to Costa del Sol.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS