Sveriges skipper Niklas Edin visar hur lagkamraterna ska slå en sten under curling-VM.
Sveriges skipper Niklas Edin visar hur lagkamraterna ska slå en sten under curling-VM. Bild: Jeff McIntosh/AP/TT

Jättevändning tog Edin vidare – och till OS

Efter fem raka segrar såg det ut att ta stopp för lag Niklas Edin i curling-VM i Calgary. Hemmanationen Kanada ledde med 6–2 när svenskarna vaknade till och med en fyrpoängare i sista spelomgången vände till seger med 9–7. Segern gjorde också att Sverige är klart för slutspel.

ANNONS

Nationerna på isen hade tillsammans vunnit de fem senaste världsmästerskapen och kanske var prestigekampen vad Sverige behövde.

Med en förlust mer inför nattens match låg pressen på Kanada. Hemmalaget tog också två enpoängare i de två första omgångarna, trots att Sverige hade sista sten i båda.

När Kanada gick upp till en 6–2-ledning och förlusten såg oundviklig ut svarade Sverige med en trepoängare i den åttonde omgången. En kanadensisk poäng i den nionde omgången tvingade Edin & Co att ta minst en tvåa i sista ordinarie spel – och det fixade de med besked.

Inför allra sista stenen hade Sverige en poängsten i boet, men Edin lyckades då skicka ut Kanadas mest centralt placerade sten och så låg plötsligt fyra gula svenska stenar närmast mitten och segern var säkrad.

ANNONS

Därmed har Sverige nio segrar och två förluster i VM. Som första lag, av sex, är Sverige klart för slutspelet och har också ordnat en kvotplats för Sverige till OS nästa år.

Sverige har två matcher kvar att spela, mot Tyskland natten mot fredag och mot Japan på fredag kväll, svensk tid.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS