Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jón Bödvarsson, Island.

Island vidare: "Nästan rörd"

Skrällen är ett faktum: Lars Lagerbäcks Island är klart för åttondelsfinal i EM. Där får de sällskap av gruppvinnaren Ungern – och ett Portugal som räddades av Cristiano Ronaldo.

Förutsättningarna var tydliga inför matchen. Island behövde bara säkra ett oavgjort resultat för att gå vidare till åttondelsfinal i EM. De två tidigare matcherna hade båda slutat 1–1 och även den sista, mot ett Österrike som var piskat att vinna för att ha en chans att gå vidare, såg ut att gå den vägen.

Redan efter dryga kvarten tog Island ledningen när Jón Bödvarsson påpassligt högg på ett vidareskarvat inkast. Österrike hann bränna en straff innan pausvilan men kunde i andra halvlek kvittera genom Alessandro Schöpf. Österrikarna jagade frenetiskt ett vinstmål, men fick i stället se Arnór Traustason avsluta en kontring på övertid. 2–1 i sista stund och Island går vidare som grupptvåa före Portugal.

- Jag unnar killarna och det här gänget att få gå vidare i sitt första EM. Man blir nästan rörd faktiskt. Vi blev lite för passiva och fick några lägen där vi hade kunnat göra fler mål. Men jag klagar inte. Jag är otroligt nöjd med killarna, säger Lars Lagerbäck till SVT.

- Du kommer väldigt långt med attityd. Det här är ett fantastiskt gäng. De jobbar tillsammans.

Ronaldo historisk

Portugal kommer trea i gruppen efter en kaosartad historia mot Ungern. Tre gånger om tog Ungern ledningen, tre gånger om kvitterade Portugal. Efter halvtidsvilan, med resultatet 1–1, exploderade matchen målmässigt och två huvudpersoner klev fram.

Balázs Dzsudzsáks vänsterfot gav två ledningsmål via skarvar från försvarande portugiser. Cristiano Ronaldo ville inte vara sämre och satte två fullträffar även han – varav det ena var ett riktigt konstmål. Därmed är Ronaldo historisk som den ende spelaren att göra mål i fyra EM.

- Vi gav inte bort många målchanser, men varje gång Ronaldo får bollen blir det farligt. Vi vet alla att han är en världsklasspelare som inte går att kontrollera, säger Ungerns förbundskapten Bernd Storck enligt Uefa.

Island mot England

3–3 säkrade en tredjeplats för portugiserna och Ungern kunde överlyckligt fira gruppvinsten. Ungrarna kommer att få möta tvåan i Sveriges grupp i åttondelsfinalen, medan Portugal ställs mot Kroatien och Island får England som motståndare. Ett lag som Lars Lagerbäck aldrig förlorade mot som förbundskapten för Sverige.

- Alla lag är svåra nu, givetvis. Men att det är England är trevligt då jag aldrig förlorade mot dem med Sverige. Låt oss hoppas att det håller även nu, säger Lagerbäck enligt Uefa.