Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Iskall tjej i stöten

Hon är tjejen som kom in från kylan. Jevgenija Kolodko är en het kandidat till EM-guldet i kulstötning och har tagit sig till final efter 18,08 i sin första kvalstöt.

När hon åkte hemifrån visade termometern –55 grader. Jevgenija bor i Jakutsk, den bebodda ort i världen som noterat lägsta temperaturen. –71 är det officiella rekordet, men lokalbefolkningen säger att det är ännu värre i bergen. Där lär det vara så kallt att orden fryser när man ropar till varann och på vårkanten blir det ett evigt tjatter när replikerna töar i luften.

- Men träningshallen hemma är varm och go´, säger Jevgenija när vi träffas på EM-hotellet Gothia.

Hon slog igenom på allvar i somras, då hon blev trea i den olympiska tävlingen. Fyra månader senare fick hon byta sitt brons mot silver sedan den ursprungligen segrande vitryskan, Nadezjda Ostaptjuk, diskvalificerats för dopning.

- Vet inte vad jag ska säga om det, funderar Kolodko. Jag var nöjd med att ha tagit medalj över huvud taget, silver eller brons spelar väl inte så stor roll.

Hon är bara 22 år och det är ingen ålder för en kulstötare. "Zjenja", som hon kallas, finns inte ens med bland tidernas tio främsta ryskor i grenen, men det beror nog mest på hur verksamheten tidigare bedrevs.

- Jag är glad att dopningskontrollerna fungerar, säger hon, och testas gärna själv. Före OS skedde det väl minst 15 gånger.

2011 debuterade hon i VM och slog personligt rekord då hon blev femma i finalen. Rekord är ingen vanlighet i finaler och det där tyder på att Kolodko är "ren".

En armbågsskada besvärade henne från olympiska spelen i London fram till december förra året och det var inte meningen att det skulle bli någon inomhussatsning den här säsongen. Men nu är hon här.

- Det är en oväntad bonus att få komma hit. Det gick överraskande bra i vårt eget mästerskap, förklarar hon, och EM blir en viktig tävling för mig.

Pappa Nikolaj är tränare. Han har varit styrkelyftare, kallades "Jakutiens Schwarzenegger" och var inte sen att lotsa in dottern i sporten. Jevgenija slog världsrekord i sin åldersklass innan ett familjeråd bestämde att hon skulle satsa på kulstötning.

- Det var svårt i början, men det är roligt att få tävla internationellt som jag gör nu, tycker hon.

Hon skickades först till Leningrad, senare till Moskva för att lära sig kulstötning. När hon gjort det flyttade hon hem igen, för hon ville ha pappa som tränare.

- Det är skönt att ha pappa som tränare, det var ju han som började med mig, fortsätter Jevgenija. Vi bråkar aldrig.

Fast när hon var liten uppstod en och annan kontrovers. Zjenja kom hem med katter, pappa kastade ut dem. Dottern är pälsdjursallergiker.

Hemifrån har hon 50 meter till stadion och 100 till inomhushallen, där hon är ensam kulstötare. Så vill hon ha det, vill kunna rå sig själv.

- Det räcker att ha motståndare vid tävlingarna, tycker hon.

"Zjenja" fick tidigt ta vara på sig själv. Föräldrarna skickade henne till bageriet redan när hon var fem år. Vid 14 reste hon ensam den långa vägen, flyget till Moskva kräver sju timmar, till ryska mästerskapen i styrkelyft.

- Folk undrade om jag verkligen skulle syssla med sådant när jag var så ung. Men vadå, ska alla flickor syssla med gymnastik eller dans? undrar hon.

När hon flyttade tillbaka hem tvingades pappa byta jobb. Han var jätterepubliken Sachas vice idrottsminister, men är nu enbart tränare och inte bara för dottern. Han ger intryck av att vara minst lika genomtränad som Jevgenija.

- I Jakutien finns en traditionell beundran av starka människor, berättar han, och fortfarande kan man höra legenderna om hur stora stenar förfäderna kunde lyfta.

Men medaljer vann de aldrig. Det fixar Jevgenija Kolodko.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.