Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PETER HOLGERSSON
Bild: PETER HOLGERSSON

Westerholm ser till att Frölunda lyfter

Det ser länge ut att gå till förlängning – men då kliver Ponthus Westerholm fram och blir stor matchhjälte för Frölunda.
3–2 borta mot Linköping – och ett hopp upp på andra plats i SHL.

Det är inte alltid som Sebastian Stålberg snor rubrikerna när Frölunda spelar. Men slitvargen från Lerum ser till att Frölunda tar ledningen i den här matchen.

Simon Hjalmarsson vinner en tekning – och Stålberg skjuter direkt mellan benen på en back. Linköpings keeper Jacob Johansson ser ingenting alls och pucken hamnar snyggt i trakten av krysset.

– Tanken är att skjuta mellan benen, att använda backen som en screen. Det brukar sluta med att jag träffar fötterna, men den här gången går den igenom, säger Sebastian Stålberg till C More.

Just hans kedja, med Simon Hjalmarsson i mitten och Mats Rosseli Olsen på andra sidan, har spelat starkt på slutet – och även fått en del poängmässig utdelning.

– Mm. Jag tycker att vi har gjort det bra det senaste. Vi har varit med och bidragit offensivt. Vi brukar inte vara rubrikernas kedja, men vi står för en ganska hög nivå varje kväll. Det är vårt signum – att bidra med jobbet varje kväll, analyserar Stålberg.

Sedan får Frölunda ett numerärt överläge – och pressar för ett andra mål. Men Linköping klarar av det … och Eddie Larsson kommer rätt från utvisningsbåset när han får pucken på bladet.

Från lång distans slänger han iväg en fladdrig backhand, som går på backen Jonathan Sigalets skridsko och ställer Johan Mattsson totalt.

Det ser billigt ut, för pucken har knappt styrfart när den fladdrar genom luften.

Backen slog till – igen

Och trots ett spelmässigt övertag är det bara 1–1 i paus för Frölunda.

– Jag tycker inte att vi spelar bra. Vi är ganska långsamma med pucken. Vi kan vinna mycket mer närkamper – och vi har tur med domarna i dag, säger Roger Rönnberg kritiskt efter första perioden.

Direkt i den andra byter Frölunda av nån okänd anledning målvakt. Johan Mattsson ut, Johan Gustafsson in – och han startar med en ruskig plockning när Linköping stormar mot mål.

JG förflyttar sig och plockar en puck som skjuts mot ett tomt mål.

Sedan är det dags för Jacob Moverare att göra mål igen.

Backen slänger i väg ett höstlöv i trafik framför Linköpings mål. Och det blåser in.

– Det är klart att det är kul att göra mål, men det är inget som jag förväntar mig. Jag försöker bara få pucken på mål, säger han efter andra målet på två matcher

Frölunda pressar därefter på för ett tredje mål, men lyckas inte trots skottmässigt övertag och spel i numerärt överläge.

Sent avgörande

I slutet av perioden kvitterar i stället Linköping. Det slarvas – och pucken slås aldrig undan. Till slut får Nick Sörensen öppet mål efter en räddning av Johan Gustafsson.

I den tredje perioden är det öppet – och lagen byter chanser med varandra. Men återigen är det Frölunda som avgör en tuff bortamatch.

Ponthus Westerholm kommer med fart och lyfter in en backhand och Frölunda hoppar med segern upp på andra plats i SHL.

– Jag får pucken perfekt på bladet av Mustonen, så det är bara att sätta den, säger matchhjälten direkt efteråt.

Johan Mattssons byte?

– Han har ont nånstans, svarar Roger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.