Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Svedberg i Tre Kronor inför en träningsmatch Bild: PETTER ARVIDSON
Viktor Svedberg i Tre Kronor inför en träningsmatch Bild: PETTER ARVIDSON

Viktor Svedberg överväger att byta landslag till Kazakstan

Den förra Frölundaspelaren Viktor Svedberg har spelat två säsonger i Barys Nur-Sultan i KHL. Den resliga backen uppskattar livet i öst och ett landslagsbyte är på tapeten.
– Att få chansen att spela ett VM eller OS hade varit fantastiskt, säger han, till GT.

Göteborgaren Viktor Svedberg tillhörde under två säsonger Frölunda HC innan flyttlasset bar av till USA och Chicago Blackhawks organisation.

Den resliga backen som är över två meter lång gjorde 29 matcher i NHL men hade svårt att ta plats i världens bästa liga och pendlade med Chicago Blackhawks och deras farmaklubb Rockford Icehogs.

Efter en kort visit tillbaka i SHL hos Linköping bar det av österut och den 29-åriga svensken hamnade i Kazakstan i KHL-laget Barys Nur-Sultan.

Där har han funnit sig till ro och svensken trivs i både landet och i klubben.

– Jag trivs jättebra, det är en jättefin stad och allt funkar bra. Vi spelar i en fin arena och man har allt man kan be om. Förutom att det är långt bort då, det tar ju en halv dag att flyga hem, med mellanlandningar och grejer. Men det är den enda nackdelen egentligen. Annars är det en bra miljö med bra fans och bra nivån på hockeyn, säger han till GT.

Viktor Svedberg har nu möjligheten att efter en tid i landet bli medborgare i Kazakstan.

– Vi får väl se. Kontraktet går ut till våren, då finns alternativet. Då har jag varit i klubben i tre säsonger och då finns möjligheten att ta dubbelt medborgarskap. Sen får man se vad dom erbjuder, hur det går för mig i år. Allt sådant påverkar ju. Men skulle möjligheten komma är det absolut en situation jag ser över.

Kazakstan har likt Sverige blått och gult i sin flagga och steget är inte långt för svensken att byta över till Kazakstanska landslagsdressen.

Den förre Frölundabacken gjorde matcher för Tre Kronor föregående år men trots det lockar ett VM eller OS såpass mycket att ett landslagsbyte kan bli aktuellt.

– Jag spelade ju med Sverige förra året och det var jättekul. Men att få chansen att spela ett VM eller OS hade varit fantastiskt. Det kan locka. Men framför allt ser jag till min professionella situation och var jag hamnar. Sen får man ta landslag och den biten i andra hand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.