Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Viker vi ner oss en sekund så har de oss"

För några år sedan fanns starka band mellan Mora och Frölunda då flera spelare hade ett förflutet i SHL-nykomlingen. Backcoachen Pär Johansson är i dag ensam kvar i den skaran. – Det är en fantastisk klubb, säger han på matchdagen.

Lukas Bengtsson. Lasse Johansson, Tom Nilsson, Mikael Wikstrand. Listan på före detta Mora-spelare som hamnat i Göteborg de senaste åren kan göras lång. Men i dag lyser Mora-produkterna med sin frånvaro i truppen. Pär Johansson är den ende i föreningen i dag med en bakgrund i SHL-nykomlingen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi höll på Mora tillsammans. Det är en fantastisk klubb som man fick starka band till snabbt. Jag är från litet ställe i grunden och allt är mitt i staden, precis bredvid hallen, däruppe. Naturen där uppe... ut och åka skidor på vintern. Allting var väldigt bra. Anledningen till att det bara blev ett år var att jag hamnade här, säger han. 

"Har duktiga nyförvärv"

Efter en säsong (2014-2015) i Mora gick flyttlasset vidare till Göteborg inför SM-guld-säsongen 15-16. Pär Johansson känner dagens Frölunda-motstånd väl. 

– De har några duktiga nyförvärv, några transatlanter som är riktigt duktiga. De jobbar stenhårt och sätter press som vi gör. Det är det vi får se upp med. De är grymma på att jobba. Viker vi ner oss en sekund i jobbet så har de oss. 

Kan det finnas någon uns av underskattning från er sida? Det är inte ovanligt att nykomlingar går bra de första omgångarna?

– Jag känner mer att en premiär är en premiär. Första året jag var här vann vi mot Rögle på ett flippskott från mittzon. Förra året åkte vi till Malmö och fick stryk bara sådär. En premiär är en premiär och då spelar det ingen roll om du möter Växjö eller Mora. Folk är lite nervösa och det är mycket folk. Jag tror den enda risken man kan ha är att man är för nervös själv.

Hur hanterar ni det?

– Vi säger att det bara är att gå ut och spela. Det är det de får med sig. Vi vet att de kan vårt system och vi vet att de vet vad de ska göra. 

Genomgångar om hur Mora spelar. Styrkor, svagheter, försvarsspel och anfallsspel analyseras. För Pär Johansson är det tydligt vad som är nykomlingens styrka. 

– Det hårda jobbet. Sedan kontrar dem en del. Direkt när de vinner puck vill de snabbt upp i banan och vi får se till att ha vår tredjegubbe med oss hem, säger han. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.