Världens längsta hockeymatch avgjord

217 minuter och 14 sekunder. Så länge spelade Storhamar och Sparta hockey på söndagskvällen – historiens längsta professionella ishockeymatch. – Det här är helt otroligt alltså, säger Sparta Sarpsborgs tränare Lenny Eriksson till Sportbladet.

|

Det blev världsrekord när kvartsfinalmatchen mellan Storhamar och Sparta Sarpsborg i Norges högstaliga aldrig ville ta slut.

I den elfte perioden, åtta och en halv timme efter det att matchen startade, stod slutligen Storhamar som segrare – i den längsta matchen i ishockeyns historia hittills.

"Jag måste jobba i morgon"

Spelarna var helt slut och många av de 5526 fansen på plats hade gått hem när avgörandet kom efter 217 minuter och 13 sekunders speltid.

– Jag måste jobba i morgon. Det här är lika slitsamt för oss supportrar som för spelarna, sa ledaren för Storhamars supportergrupp Anne-Line Syversen, till TV2 när hon gick hem från mitt under brinnande spel.

Efter 1-1 vid full tid fortsatte förlängningsperioden på förlängningsperiod.

Jensen matchhjälte

Joakim Jensen blev matchhjälte när han satte 2–1-målet till allas lättnad. Klockan 00.52 gick matchen förbi tidernas längsta ishockeydrabbning dittills –Detroit Red Wings mot Montreal Maroons 1936 – som spelades 176 minuter och 30 sekunder.

Men de fortsatte länge till efter det innan Jensen till slut satte punkt.

– Det här är helt otroligt alltså, säger Sparta Sarpsborgs tränare Lenny Eriksson när till Sportbladet i pausen mellan sjätte och sjunde övertidsperioden.

Med skottstatistiken 95–94 till Storhamar blev målvakterna, svenskarna Oskar Östlund i Storhamar och Samuel Ward i Sparta,utsedda till matchens bästa spelare.

Segern innebär att Storhamar har vunnit tre matcher mot Spartas två i kvartsfinalserien som avgörs i bästa av sju matcher.