Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många kritiska röster höjs mot att ishockey-VM stundar i Belarus. Bild: Alexander Zemlianichenko
Många kritiska röster höjs mot att ishockey-VM stundar i Belarus. Bild: Alexander Zemlianichenko

Uppgifter: VM i Belarus flyttas

Den schweiziska nyhetssajten Watson uppger att VM i ishockey flyttas från Belarus.

Tidigare i år präglades gator runtom i Belarus, och i synnerhet i huvudstaden Minsk, av demonstrationer mot Europas sista diktator Aleksandr Lukasjenko.

Demonstranterna möttes av våld och demonstranternas vädjan om demokratiska val har slagits ner.

I en idrottslig kontext har efterspelet delvis handlat om huruvida Belarus ska få behålla sitt delade värdskap med Lettland för VM i ishockey 2021 till följd av behandlingen av demonstranterna

IIHF:s ordförande René Fasel drabbades tidigare i december av covid-19 och det tilltänkta mötet om VM i ishockeys vara eller inte vara i Belarus och Lettland sköts upp.

Officiellt har inget beslut fattats om att frånta landet mästerskapet men den schweiziska nyhetssajten Watson uppger att ordföranden René Fasel inom en snar framtid ska flyga till Minsk och meddela Aleksandr Lukasjenko att mästerskapet flyttas.

Det svenska ishockeyförbundet har än så länge inte meddelats om ett beslut har fattats.

– Jag har ganska tät dialog med René Fasel. Vi båda talades vid strax innan jul senast. IIHF arbetar med den komplexa frågan gällande VM. Än så länge har vi medlemsnationer inte fått någon ny information. Vi hoppas kunna få mer besked efter helgerna, säger ordförande Anders Larsson till Sportbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.