Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Uppgifter: SVT gjorde miljonförlust på hockey-VM

SVT köpte rättigheterna till ishockey-VM från och med 2018 – och jublade själva över möjligheten att kunna sända mästerskapet igen efter många år i Viasats regi. För en vecka sedan sålde SVT sedan vidare hälften av rättigheterna till Discovery – en affär som enligt Expressen SVT gick cirka 100 miljoner kronor back på.

Den 24 maj meddelade SVT att man sålt varannat ishockey-VM, av de sex man hade rättigheterna till, till konkurrenten MTG. En prestigeförlust då kanalen för första gången på mycket länge vunnit kampen om rättigheterna till mästerskapet. 

– I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, sa programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande då.

SVT dementerar

Men nu avslöjar Expressen att försäljningen till MTG inte gav SVT vad de själva betalt för rättigheterna. Enligt branschbedömare som tidningen varit i kontakt med kan förlusten uppgå i 100 miljoner kronor. 

SVT, via sportchefen Åsa Edlund Jönsson, dementerar att förlusten blev så stor som 100 miljoner kronor. 

– Dina uppgifter är helt fel. I övrigt kan jag inte kommentera avtal och affärsuppgörelser. Vi är väldigt glada över det här samarbetsavtalet. Det möjliggör att SVT kan visa betydligt mer från ishockey-VM än vad vi har gjort de senaste trettio åren. Och det betyder också att vi kan fortsätta ha ett starkt utbud i övrigt, säger hon och menar att licensbetalarnas pengar har använts på bästa sätt i den här affären.

– Vi arbetar alltid med licensbetalarnas bästa för ögonen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.