Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Tvinga folk att sjunga är fan på gränsen till fascism"

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson gick tidigt ut och uppmanade sina spelare att sjunga nationalsången. I Tre Kronor verkar det inte vara riktigt lika viktigt. – Att tvinga folk att sjunga är fan på gränsen till fascism, säger Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

När det svenska fotbollslandslagets nye anförare Janne Andersson sommarpratade i P1 skickade han en tydlig uppmaning till sina spelare.
– I mitt landslag är det viktigt att sjunga, deklarerade han och syftade på nationalsången.

Det hela blev snabbt en stor snackis och Andersson gick senare ut och friserade sitt uttalande och underströk att det var helt frivilligt att sjunga nationalsång.

LÄS OCKSÅ: "Det var dumt av mig att säga så"

Under hans första landskamp som förbundskapten, i tisdagens VM-kvalmatch mot Holland, blev det dock tydligt att spelarna tagit till sig av budskapet: samtliga sjöng nationalsången.

LÄS OCKSÅ: ALLA sjöng när nationalsången spelades

Mitt i uppladdningen inför Wolrd Cup ger sig Tre Kronors generalsekreterare, den svenska hockeyprofilen Tommy Boustedt, nu in i debatten.

– Det handlar om ett engagemang, att sjunga med på sitt sätt. Men att tvinga folk att sjunga är fan på gränsen till fascism, säger Boustedt till Sportbladet.

Samtidigt understryker Boustedt vikten av engagemang, att känna stolthet för sitt land och säger att nationalsången är "en del av det". Han menar dock att det går att visa på olika sätt.

– Du måste känna för det du gör, du kan inte låtsas. Vad man känner för sitt land, och hur man manifesterar det, måste komma inifrån. Det kan kan inte bara finnas ett sätt att göra det. För mig är det ett totalitärt system, att alla gör exakt likadant i samma moment, säger Boustedt.

Återstår att se hur Tre Kronor-spelarna tar sig an nationalsången, eller inte, när World Cup drar igång i mitten av september.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.