"TV-pucken kan bli för viktig"

Cirka 500 av ungefär 3 000 aktiva ishockeyspelare i femtonårsåldern får vara med och spela TV-pucken varje år inför tv-tittare landet över. Men läggs det för mycket resurser och kraft på turneringen? Det menar Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.
– Vi kan tycka att den blir lite för viktig helt enkelt, säger han.

ANNONS
|

Ungdomsishockeyn på pojksidan har ett självklart crescendo: TV-pucken. Varje år spelar cirka 500 ungdomar turneringen året de fyller 15. I helgen vann Göteborg för första gången på tolv år turneringen.

Samtidigt som agenter och klubbrepresentanter flockas på läktaren för att spana på det senaste talangskotten funderar Svenska Ishockeyförbundet på turneringens utformning.

Är det rätt att välja ut 15 procent av de aktiva vid femtonårsåldern och låta bara de vara med? Läggs det för mycket tid på och kraft på något som kanske får fler att sluta än att börja? Anders Wahlström berättar om tankarna som präglat förbundet de senaste åren.

ANNONS

– Vi kan tycka att den blir för viktigt. Man investerar för mycket resurser i TV-pucken från distrikt och föräldrar. Vi skulle gärna vilja tona ner det. Man kan ta ut truppen någon vecka innan turneringen är. Det är ju inte turneringen i sig som är problemet, det är uttagningsprocessen fram till den, säger han.

LÄS MER:Det hände sedan med Göteborgs TV-pucklag från 2006

"Börjar smyga sig in tidigt"

Ett sätt förbundet har använt sig av för att minska fokuset på uttagningar i ung ålder är att reglera så att inga uttagningar får ske före januari samma år som turneringen hålls.

– Vi vet att ett antal distrikt har läger ett par-tre år innan. Det börjar smyga sig in tidigt. Då är det svårt för föräldrar att motstå att sätta sina barn där och selektionsprocessen börjar.

LÄS MER:Samarbetet bakom Göteborgs succé

Hur har TV-pucken utvecklats de senaste åren?

– Fler och fler distrikt jobbar på ett annorlunda sätt med kortare förberedelsetider. TV-pucken är en rolig turnering som de som är bäst för stunden får åka på. Men vi har också utvecklat en utbildningsverksamhet där vi har ett antal öppna och breda utvecklingsläger. Sedan tar vi ut fyra gånger 34 spelare på fyra platser i landet för att titta närmare på. Och vi försöker ha stor omsättning på spelare som kommer med i landslagen.

ANNONS

– Det pågår ett gediget utvecklingsarbete där vi ser över TV-pucken och vilken roll som den ska spela. Det är en diskussion som inte har landat än. Skulle vi ändra något skulle det vara att dämpa och tona ner förberedelsetiden.

Ytterligare en förändring i upplägget är att Stålbucklan, motsvarande turnering för flickspelare, ska spelas samtidigt som TV-pucken 2019.

LÄS MER:Obehagliga scener i TV-pucken efter tuff tackling

Gästrikland ett föredöme

Att lägga lite vikt vid själva selekteringsprocessen och uttagningen av ungdomar ligger i linje med hur förbundet vill att barn- och ungdomsishockey ska bedrivas generellt. Ambitionen är att alla får samma möjlighet att vara med och spela på samma villkor upp till 16 år. Innan dess vill förbundet att spelare ska vara kvar i sina klubbar så länge som möjligt.

– Gästrikland har jobbat på det sättet och har om man jämför med hur det såg ut för tio år sedan en positiv utveckling på spelarpopulationen. Fler spelare fortsätter helt enkelt. Å andra sidan har vi förbund där vi vet att storklubbar plockar spelare tidigt. Där har ishockeyn tappat en fjärdedel av sina utövare under samma tidsperiod. Det är inte vetenskapligt bevisat men det tyder på något, säger Anders Wahlström.

LÄS MER:Så minns TV-puckhjältarna framgången

Hur är situationen i Göteborg?

– Man jobbar sunt i Göteborg, är vår upplevelse. Frölunda tar ett stort ansvar för spelarutbildningen i kransklubbarna och låter spelarna stanna kvar i hemmaklubben. Istället tar man ansvar och är där och ser till att kvalitetssäkra de klubbarnas verksamhet.

ANNONS

– Om man tittar på var våra framgångsrika spelare kommer ifrån så har de sällan börjat i klubbar som Frölunda. De kommer snarare från mindre klubbar, generellt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS