TV: Eriksson om nya monsterkontraktet: "Ett plus i kanten"

ANNONS
|

Sensommarvärmen tillåter uteservering och Loui Eriksson ser sig lite oroligt omkring. Den Lerumsfostrade hockeyspelaren är inte mannen som skrävlar och syns, men skiner upp när han får syn på en gammal kompis.

En yngre tjej viskar:

"Kolla, Håkan Hellström!"

Eriksson är van, han har hört liknelsen förr.

Jag skulle säga att du är rätt okänd ändå i Sverige? Kanske den mest okände svenske NHL-stjärnan?

– Jo, men det är nog så. Jag är inte den som är ute för att visa upp mig. För medier eller så. Jag har alltid varit väldigt diskret inom den sociala världen … Det händer att det kommer fram folk, men alla har varit ganska schyssta. Jag kommer ihåg hur jag var själv som liten, när småbarn kommer fram till mig. Tänk att få träffa någon som du sett på tv, eller följt. Det är självklart fräckt för dem, säger Loui och tuggar i sig en bit av den krispigt panerade rödspättan.

ANNONS

Är det ett medvetet val – att du är mer hemma med familjen?

– Ja, det skulle jag säga. Jag har en stor familj nu och jag försöker att spendera så mycket tid som möjligt med dem när säsongen är över. Jag vet hur mycket de ställer upp för mig under säsongen. Det är många matcher och jag är borta mycket. Så under sommaren är det familjens tid, det är roligt på det sättet.

Han och frun Mikaela har dessutom utökat sin dotterstrio med sonen Lou, som föddes för att par månader sedan.

Men om Eriksson är blyg vid sidan av isen är han desto mer framåt på rinken.

Senaste säsongen blev det 66 poäng (30 mål och 33 assists) för Boston Bruins – och när kontraktet gick ut i somras stod faktiskt NHL-lagen på kö för en namnteckning från Gunillas och Bosses son.

Vancouver vann kampen – och Erikssons nya kontrakt sträcker sig sex säsonger, ända fram till och med 2022. När allt är färdigt har 306 miljoner kronor trillat in på kontot.

Trodde du på det monsterkontraktet som 31-åring?

– Det var självklart ett plus i kanten att få så mycket betalt. Jag har kämpat så många år för att komma dit jag är. Det kändes skönt att få en sån belöning. Allt jobb som jag stått ut med. Det var självklart kul att komma upp i de summorna, säger han ärligt.

ANNONS

Han fortsätter:

– Jag har aldrig varit free agent, så jag visste inte hur det skulle gå till. Jag ville ha mellan fem och sex år. Min spelstil är inte att vara inne och brunka, utan jag spelar ... lite smartare. Jag tänker kanske lite bättre än vad andra gör. Då kan jag hålla längre, säger Loui.

Han fick ett bra intryck av staden Vancouver redan under OS 2010 – och NHL-klubbens organisation övertygade snabbt Eriksson att en flytt till Kanada var rätt väg.

– Jag pratade även lite snabbt med Daniel Sedin på telefon. Han gick igenom staden, hur vacker den är och vilken bra organisation det är att spela i. Det var kul att höra få input från en spelare också.

Eriksson har haft tur med skador under åren, "bara" åkt på två hjärnskakningar under första säsongen i Boston för tre år sedan.

– Mm. Peppar, peppar. Jag har inga känningar alls av de smällarna, men jag missade 20 matcher den gången. Jag brukar spela de allra flesta under en säsong. Jag har ändå spelat över 700 matcher i NHL. Det hade varit fräckt att få vara med om 1 000. Förhoppningsvis får jag det, säger Loui blygsamt.

ANNONS

Han släntrar in i Saluhallen igen och kommer tillbaka med två portioner köttbullar med gräddsås och mos.

– Jag är inte så bra på att laga mat. Inte när det blir komplicerat i alla fall. Men enkla rätter kan jag! Jag tänkte överraska barnen och servera det här på tallriken. Pappa har lagat maten, liksom.

Eriksson ler stort.

Han kommer att ha en viktig roll under World Cup. Eller ja, även i Vancouver. Troligtvis heter kedjekompisarna Daniel och Henrik Sedin i både Tre Kronor och Canucks.

– Det gick ju rätt bra i VM 2013 för oss. Så de kommer säkert att testa den kedjan, konstaterar forwarden.

Har Sverige någon chans?

– Det tror jag säkert! Vi har ett väldigt bra lag. Om allting klaffar rätt, så. Det gäller att allting funkar från början. Alla världens bästa är med, så det hade varit jäkligt coolt att få vinna det.

Loui Eriksson

Ålder: 31.

Familj: Frun Mikaela, barnen Elle (sju år), Blanca (fyra år), Lola (två år) och Lou (två månader).

Klubb: Vancouver Canucks sedan i somras. Har skrivit på ett sexårskontrakt, värt 306 miljoner kronor.

Senaste säsongen: 66 poäng (30 mål och 33 assists) för Boston Bruins.

Aktuell: Som tänkt målkung för Tre Kronor under World Cup i Toronto. Kommer antagligen att spela tillsammans med Henrik och Daniel Sedin, som även blir kedjekompisar i klubblaget i NHL.

ANNONS