Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Tre Kronors fiasko – nollat mot Belarus

Tre Kronor nollades mot Belarus – nu kan man missa slutspel för första gången på 36 år.
– Just nu känner man frustration, säger Henrik Tömmernes till SVT.

Efter drygt 40 mållösa minuter och blågult slarv på offensiva blålinjen var nollan spräckt.

Belarus tog till vara på en kontring och kunde chocka Tre Kronor genom att ta ledningen tidigt i den tredje perioden.

Innan dess hade Sverige knappast sett vassa ut. I stället hade man, likt under VM-premiären mot Danmark, förtvivlat svårt att skapa lägen mot ett defensivt motstånd.

Så hur skulle Johan Garpenlövs mannar agera? Skulle man lyckas resa sig och kvittera.

Med drygt elva minuter kvar att spela var Tre Kronor nära att överlista Danny Taylor i Belarus-målet. Marcus Sörensen kom framfarandes på vänsterkanten, skar in mot mål och passade snett bak till Lawrence Pilut.

Den HV-fostrade backen nöp till direkt, överlistade Taylor i mål – men träffade ramen.

Svenskt fiasko: Nollat mot Belarus

Sverige vaknade sakta men säkert till liv i den tredje perioden och började spela på desperation, men skulle giganten för kvällen Danny Taylor kapitulera?

Svar, nej.

Tre Kronor lyckades aldrig kvittera, utan nollades mot ett på pappret mycket svagare motstånd. Det var dessutom Belarus första seger mot Sverige i VM-sammanhang – någonsin.

– Just nu känner man frustration, vi steppar upp efter insatsen i går, men alla ser ju att vi inte får in pucken, säger backen och svenske lagkaptenen Henrik Tömmernes till SVT.

Kan missa slutspel

Därmed löper Johan Garpenlövs mannar stor risk att missa VM-kvartsfinal. Vilket Tre Kronor inte gjort sedan 1985, då ett landslag med Leif Boork som förbundskapten fick spela i nedflyttningsserien.

– Det är en jätteutmaning nu. Vi får ta med oss de bra bitarna och gå vidare. Vi måste upp ett snäpp. Vi får samla ihop oss. Det är klart att det är frustrerande, vi ska vinna en sån här match, säger Tömmernes.

Nu är laget tvingat att vinna samtliga återstående matcher.

Och majoriteten av motståndet blir tuffare. På tisdag ställs Tre Kronor mot Schweiz, därefter väntar Tjeckien, Storbritannien, Slovakien och Ryssland.

– Är det något som är positivt är det att det är fem matcher kvar som vi kan göra något av och ska försöka göra något bra av, säger Johan Garpenlöv.

Förbundskaptenen var självkritisk efter matchen.

– Jag är ytterst ansvarig. Jag tar på mig massor av det här naturligtvis och jag är en stor del i att vi inte hittat trygghet och kemi i våra formationer. Vi som jobbar med detta har en stor del i att vi inte vinner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.