Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/12

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre Kronor tog andra raka segern i ishockey-VM

Förstakedjan, beståendes av Rickard Rakell, Mattias Janmark och Mika Zibanejad, i Tre Kronor har minst sagt visat vägen under inledningen av VM i Danmark.
Under 3-2-segern mot Tjeckien visade man prov på en strålande kemi.
– Jag tror vi är lite olika typer av spelare och vi vågar spela vårt spel, säger Rakell efter matchen.

Allt började med att Anaheim-centern Rickard Rakell, med ett sylvasst avslut, prickade in ledningsmålet dryga fem minuter in i perioden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Något som några minuter följdes upp av att Frölunda-bekantingen Mattias Janmark bökade in 2-0-målet i powerplay, passningspoängen stod kedjekamrat Rakell för.

– Jag tror vi är lite olika typer av spelare och vi vågar spela vårt spel. Vi försöker utnyttja varandras styrkor, säger Rakell, som med 34 mål den gångna säsongen var den näst bäste svenske målskytten i NHL efter William Karlsson, Vegas.

– Vi ser alla tillfällen vi får där ute och alla gör allt man kan för att slå sin gubbe. Då öppnas saker och ting upp.

Även om det inte trillade in några fler puckar under den första perioden så var tillfällena då förstakedjan snurrade runt och hotade tjeckerna många.

Kostsamma utvisningar

Den blågula dominansen fortsatte under den andra perioden och det var i stort sett spel mot ett mål – tills det att Mikael Backlund åkt ut för tripping.

LÄS MER: Janmarks gambling ger megakontrakt?

Men när väl Tjeckien kunde bita sig fast i anfallszon så fanns det en tät Magnus Hellberg mellan de svenska stolparna.

I spel fem mot tre fick till slut Hellberg kapitulera. Även om Tjeckien bara hade tio sekunder i spelformen innan Lias Andersson skulle få komma ut på isen så räckte det för att Filip Hronek skulle kunna dundra in en reducering från blålinjen.

Fortsatt briljans från förstakedjan

Firma Rakell, Zibanejad och Janmark fortsatte att sätta skräck på det tjeckiska försvaret och under tre minuter in i den sista perioden var de två förstnämnda framme igen.

Rakell med en fin passning in i slottet till Rangers-centern Zibanejad som sprätte in bakom David Rittich med ett giftigt backhand-skott.

– Janmark var på bortre stolpen och tar lite uppmärksamhet där, jag tror inte målvakten trodde jag skulle skjuta så han tjuvade över. Jag hittade en liten lucka och den gick in, det var skönt, säger Zibanejad.

Trion stod för ett mål vardera och samlade ihop totalt sex poäng under matchen som slutade 3-2 efter att Tomas Hyka reducerat i powerplay.

Segern blev därmed Tre Kronors andra raka under VM i Danmark. Näst på tur står Frankrike under måndagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.