Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tränarnas guldfavoriter i het drabbning: "Kan inte ge dem lägen"

Tränarnas dom inför säsongen var glasklar: Växjö eller Frölunda vinner guld. Nu möts de för första gången. – Det handlar om vilket lag som kommer upp i nivå, säger Joel Lundqvist.

Varken Växjö eller Frölunda spelade SM-final i våras. Trots det var tränarna överens – det blir Lakers och Indians som möts i finalen 2018. Tre respektive fyra matcher in i säsongen finns det inte mycket som tyder på att coacherna var snett på det, åtminstone inte när det gäller kvällens hemmalag. Växjö är fortsatt utan förlust. Frölunda har däremot inte fått med sig resultaten på samma sätt. Efter 4-7 mot Färjestad senast återfinns indianerna först på tionde plats i tabellen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Växjös tränare Sam Hallam menar dock att det är allt för tidigt in på säsongen för att utläsa något av det. 

– Det handlar fortfarande någonstans om att komma in i rutinerna. Det har börjat helt okej för oss. Vi har hittat olika sätt att vinna på. När man har Frölunda på andra sidan så vet man att man har ett väldigt bra lag som vill slå oss, säger han. 

"Dagsform det handlar om"

Vad är ditt intryck av Frölunda hittills den här säsongen?

– Vi mötte dem sent på försäsongen och de har en väldigt bra förstauppställning i powerplay, vi kan inte ge dem för många lägen. Att de har bröderna Westerholm i fjärdekedjan vittnar om bredden. Det är överlag ett bra balanserat lag.  

I den här typen av på förhand jämna matcher tenderar hemmaplansfördelen att väga tungt. Så var också fallet förra säsongen. Växjö vann båda mötena hemma då, Frölunda båda i Göteborg. Joel Lundqvist menar att det dock inte blir en avgörande faktor denna gång. 

– Det är dagsform det handlar om, hur man kommer upp i nivå. Nu är det nya förutsättningar och halvt nya lag på båda sidor, säger han. 

Fasth svår att få hål på

5000 personer beräknas titta på skådespelet. Frölundas offensiv har fungerat väl i öppningsmatcherna, å andra sidan höll Viktor Fasth nollan mot Skellefteå senast för Växjö. 

– Vi kände på dem på försäsongen. Det har en bra målvakt och ett bra grundspel. Vi vet deras styrkor och svagheter, det är inga hemligheter, säger Joel Lundqvist. 

En nyckel för Frölunda blir att stoppa den finske duon Janne Pesonen och Tuomas Kiiskinen som tillsammans gjort 10 poäng hittills. 

– Det är tidigt på serien och vi har tre jämna matcher bakom oss. Det är så det kommer vara i år. Att vi är tippade högre upp, det är mindre viktigt såhär tidigt. Vi ska åka dit och göra en bra match och vinna, säger Joel Lundqvist. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.