Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Chris O'Meara
Bild: Chris O'Meara

Tjänar 58 miljoner per säsong – nu dumpas floppen

Cory Schneider belönades med ett jättekontrakt värt 58 miljoner kronor per säsong i sju år.
Nu väljer New Jersey Devils att skicka ner målvakten, som har sämst statistik i hela NHL, till farmarligan.
– Tyvärr är det en del av sporten, säger tränare John Hynes.

Han kom till New Jersey från Vancouver Canucks och gjorde succé direkt. Cory Schneider fick stå på huvudet i ett minst sagt svagt Devils och bar mer eller mindre laget på sina axlar.

Efter två säsonger i sin nya klubb belönades han rejält och erbjöds ett kontrakt på sju år till totalt ett värde på över 400 miljoner svenska kronor – eller cirka 48 miljoner kronor per säsong till och med säsongen 2021/2022.

Nu, med tre säsonger kvar på kontraktet, har dock Schneider gått från en av de bästa målvakterna i ligan – till en av de sämsta. Skadebekymmer har delvis förstört för 33-åringen som, sett till de 44 senaste matcherna, har sämst statistik i hela ligan.

Dumpas till AHL

Årets säsong har knappast varit bättre och under sina sex framträdanden har Schneider snittat 4.59 insläppta mål per match.

Nu har New Jersey Devils, som ligger sist i Metropolitan division med endast sju segrar på 19 matcher, fått nog.

Under måndagen meddelade nämligen klubben att man valt att sätta upp målvakten på waivers. Detta innebär att samtliga NHL-klubbar har möjlighet att plocka upp hans kontrakt. Men med tanke på hans höga lön och svaga räddningsprocent är det föga troligt att något annat lag väljer att göra just detta.

"Inte vägs ände"

Går Schneider igenom waivers utan att något lag gör anspråk på honom hamnar han i New Jerseys farmarlag, Binghamton Devils, där klubben hoppas att han ska hitta tillbaka och få igång spelet igen.

– Vi berättade det för laget och tyvärr är det en del av sporten. Men vi förklarade också att det här inte är vägs ände för Cory, det här är en chans för oss att försöka hjälpa honom och igång hans spel till den nivå som behövs. Vi hade samma situation ifjol och det funkade väldigt bra, säger tränare John Hynes.

För lagkamraterna var det tufft att se Cory Schneider skickas ner till farmarligan.

– Det enda man hoppas är att han kommer tillbaka och blir en självsäker målvakt igen. Det var inte längesedan vi pratade om hur självsäker och bra han såg ut. Förhoppningsvis studsar han tillbaka och blir starkare av detta, säger lagkapten Andy Greene.

Samtidigt meddelade klubben att man väljer att kalla upp Louis Domingue, 27, till NHL.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.