Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Tillbaka efter JVM: "Att ladda om är inget problem"

JVM-äventyret är över. Frölundas unga landslagsspelare är tillbaka i Göteborg – redo för nya utmaningar. – Att ladda om är inget problem, säger Carl Grundström inför CHL-semifinalen mot Fribourg.

Den blågula landslagsdräkten är utbytt mot klubbfärgerna. JVM-spelarna Kristoffer Gunnarsson, Carl Grundström, Jacob Larsson och Rasmus Dahlin är tillbaka i Frölundaborg.

– Det är skönt att vara tillbaka och komma in i rutinerna i klubblaget, säger Carl Grundström.
Han och Jacob Larsson fanns med på isen under måndagens träningspass medan Rasmus Dahlin och Kristoffer Gunnarsson höll sig i gymmet.

Och trots att spelarna har ett intensivt mästerskap och en lång flygresa i ryggen är det inspirerade landslagsrepresentanter som har återvänt. 

– Visst, man är lite seg i kropp och huvud. Men jag har faktiskt sovit bra de två dagarna jag har varit hemma, trots tidsskillnad och så där. Om någon dag är det nog helt bra igen, det är roligt att vara här igen, säger Jacob Larsson. 

"Vi räckte inte till" 

Mästerskapet i Nordamerika såg länge ut att sluta med svensk succé. Småkronorna stormade genom gruppspelet och körde över allt motstånd. I kvartsfinalen mot Slovakien fortsatte de svenska landslagsjuniorerna att övertyga och vann med hela 8–3 efter stor hockeyuppvisning. Men sedan tog det stopp. Och det rejält. I semifinalen mot Kanada fick Sverige en ordentlig lektion som slutade med en 2–5-förlust mot värdnationen. 

– Jag tycker egentligen att vi spelade bättre och bättre ju längre turneringen led. Men mot Kanada räckte vi inte till. De var bättre än oss, det finns inget mer att säga om det, säger Larsson. 

I stället för final blev det bronsmatch mot Ryssland. Ett möte som, trots svensk dominans, förlorades efter förlängning. Resultatet innebar att Sverige för tredje mästerskapet i rad fick lämna turneringen som fyra. 

– Matchen om tredjepris var en stor besvikelse, vi borde ha vunnit, vi skapade väldigt mycket men gjorde inte mål, säger Jacob Larsson. 

"Inga problem att ladda om" 

Trots det tråkiga slutet tar Frölunda-spelarna med sig många positiva erfarenheter från mästerskapet. 

– Det var en grymt häftig upplevelse. Det var stort intresse runt omkring allt, det var roligt att vara med om, säger Grundström. 

Och någon längre tid att älta medaljmissen finns inte. Redan på tisdag kväll väntar nya utmaningar för juniorerna när Frölunda går upp mot Fribourg i det första av två CHL-semifinalmöten. 

– Nu är det fokus här. CHL är viktigt, särskilt nu när vi har vi kommit så långt, då vill man verkligen nå final och vinna allt, säger Larsson.

Hur är det att, med så kort varsel, ställa om från JVM till klubblagshockey?
– Det sammandrar ändå en hel del när det gäller spelsystem och så där. Vi spelar lite annorlunda här, men det ska inte vara några svårigheter att komma in i, säger Larsson. 

– Att ladda om är inget problem, säger Grundström. 

Tränare Roger Rönnberg var belåten med vad han fick se från återvändarna som var med på isen.

– De såg pigga ut. Och de säger själva att de mår bra, är pigga och att de har sovit bra, säger tränaren efter måndagens träningspass.  

Och han öppnar för att flera av JVM-spelarna kan få speltid mot Fribourg. 

– Vi ska sätta oss och prata med killarna och låta vårt medicinska team kolla upp så att alla är hela och friska. Sedan får vi se hur det blir. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.