Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Talangens recept – mer grisiga mål

Två mål i numerärt överläge – och säsongens första nätkänning för Jan Muršak. Men Frölunda hittar ändå ett sätt att förlora mot IK Oskarshamn.
– Vi kan inte tro att vi bara ska göra snygga mål. Vi måste göra grismålen också, säger Lucas Raymond.

Frölunda kom till Oskarshamn som serieledare med en liten brist: Spelet i numerärt överläge. Bara mål vid 19,15 procent av tillfällena med en man mer – och det är faktiskt allra sämst i SHL.

Men det blir faktiskt bättring på den punkten i Be-Ge Hockey Center i Småland.

Frölunda får tre numerära överlägen – och sätter två av dessa. Det är dessutom den ifrågasatta formationen med Lucas Raymond och Jan Muršak som får in puckarna i nät.

Först är det 18-åringen Raymond som får sikta – och prickar in kvitteringen högt. Det är den Detroit Red Wings-draftade talangens fjärde mål för säsongen.

Sedan är det Jan Muršaks som rakar in en retur – hans allra första mål på tolv matcher i Frölunda-tröjan.

– Självklart är det skönt att få in ett par puckar. Powerplay är en viktig spelform – och att komma i gång där är viktigt. Vi jobbar konstant på saker för att kunna utvecklas – och vi får fortsätta bygga på den här känslan, säger Lucas Raymond efteråt.

Grismål nästa?

Frölunda spelar inte dåligt, skapar chans på chans – och äger pucken stora delar av matchen. Men det blir lite för runt, aningen för mesigt, aningen för snällt i attacken mot mål.

– Vi kan inte tro att vi bara ska göra snygga mål. Vi måste göra grismålen också, analyserar Lucas Raymond.

Han vill se ett rakare anfall.

– Vi kan ta pucken mer mot mål, ja. Vi måste kasta in fler chanspuckar och ha en gubbe framför mål för att få utdelning. Lite som när Jan Muršak gör sitt mål. Jag tror att det är det som krävs, säger Lucas Raymond.

Slarvigt försvarsspel – sex-sju gånger

Men det brister också en del bakåt den här kvällen och IK Oskarshamn tillåts anfalla alldeles för enkelt. Som när Kim Rosdahl får sätta både 2–1 och 3–1 för hemmalaget – som är oerhört effektivt när chansen ges.

– Vi tummar på mycket saker i det defensiva spelet. Vi gick offensivt på många puckar och vann vissa. Men när vi väl torskade så fick Oskarshamn extrema lägen. Vi gick offensivt på för mycket i stället för att spela klart försvarsspelet – och sen gå på anfall, säger Lucas Raymond.

Frölundas coach Roger Rönnberg är inte heller nöjd med sättet som Frölunda förlorar på.

– Vi tappar skärpan i sex till sju situationer på hela matchen. Det är ganska lite – och de får göra tre mål på dessa situationer! I normala fall kanske det är en av dessa situationer som leder till ett mål! Och då vinner vi den här matchen.

Men trots en kanonad, 36 skott mot Oskarshamns keeper Joe Cannata, blir det förlust med 2–3 – och därmed tappar Frölunda serieledningen till Rögle BK.

– Vi är alldeles för trubbiga offensivt. Vi tillbringar jättemycket tid i anfallszonen, men alldeles för mycket tid i sarghörnen för att kunna göra det tredje och kanske det fjärde målet också. Det tycker jag vi bör kunna göra på det puckinnehavet som vi har, säger Roger Rönnberg.

Han tillägger:

– Det är otroligt irriterande – och jag hoppas verkligen att det blir en läxa för laget. Att vi förstår hur vi ska spela såna här bortamatcher. Vi kan inte öppna upp oss på det här sättet. Det blir lite högmod i vårt spel när vi inte gör mål, erkänner Frölundas coach.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.