Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Lundqvist har länge varit en given etta i New York Rangers. Men målvakts-talangen Alexsandar Georgiev, 22, flåsar 36-åringen i nacken Bild: Bildbyrån/TT
Henrik Lundqvist har länge varit en given etta i New York Rangers. Men målvakts-talangen Alexsandar Georgiev, 22, flåsar 36-åringen i nacken Bild: Bildbyrån/TT

Talangen Georgiev flåsar "Henke" i nacken

I natt är det säsongspremiär för Henrik Lundqvists och New York Rangers. Men i sin fjortånde säsong i NHL jagas 36-åringen av målvaktstalangen Alexsandar Georgiev.
– Jag tar ingenting för givet, det gör jag aldrig, säger Lundqvist till GP.

Henrik Lundqvist sitter i bilen när han ringer. Den sista träningen inför NHL-premiären är precis över.

– Det känns spännande, tycker jag. Det är alltid lite spänt och nervöst innan man kommer i gång. Med de förändringar som vi gjort så tror jag att det många som undrar var vi står som lag, hur vi svarar upp?

Den svenske stjärnan har bara stått i en hel match för försäsongen, plus två halva. Utmanaren Alexsandar Georgiev har gjort det bra – och flåsar 36-åringen i nacken.

Känner du dig hotad som nummer ett?

– Det handlar om att spela på topp! Så mycket som jag bara kan. Jag tar ingenting för givet, det gör jag aldrig. Georgiev som är andremålis just nu är jätteduktig. Jobbar stenhårt, har bra teknik, bra skalle. Han har kvalitet. Det är lite upp till mig. Om jag kan spela på mitt max, då har jag min plats. Det handlar om att leverera, svarar Lundqvist snabbt.

Vad står du formmässigt?

– Jag tycker att det känns bra, faktiskt. De tio sista dagarna har det varit riktigt bra på träningarna. Jag jobbar med några detaljer i spelet som ska hjälpa mig. Det är mycket som ska stämma tekniskt och hockeymässigt sett.

"Det känns nytt allting"

Den nya coachen David Quinn handplockades från Boston University när Rangers beslutade sig för att bygga om laget med unga talanger.

Han tog direkt flyget över till Sverige i somras . Först Stockholm, för att träffa förstecentern Mika Zibanejad och forwarden Jesper Fast, spelare som ses som grundstenar i nybygget på Manhattan.

Sedan åkte Quinn vidare till Göteborg – för att kolla läget med lagets allra största stjärna.

– Det var väldigt positivt! Jag fick en chans att lära känna honom innan själva campen drog i gång – och det tycker jag underlättar. När den väl drar i gång så är det ju full fart ...

Hur känns det med Quinn som coach när ni väl startat?

– Det funkar bra med honom! Det känns jättebra. Han är väldigt engagerad, noggrann, går igenom väldigt mycket i vårt spel. Han ändrar en del i både hur vi spelar anfallsspel och försvarsspel. Alla ska veta vad som gäller.

LÄS MER: Här är de tio hetaste NHL-svenskarna

På vilket sätt är han annorlunda än tidigare coacher?

– Det känns nytt allting. Han är väldigt mån om att ha bra dialoger med alla … och är väldigt öppen. Det känns positivt, tycker jag.

Rangers har lagt fokus på försvarsspelet. De senaste åren har laget nämligen varit tredje sämst i ligan på att släppa till öppna målchanser …

– Det påverkar mitt spel också. Att jag kommer ut mer, utmanar mer. Det är ju inte alltid att det blir bättre resultat av det för min egen del. Jag måste försöka förlita mig på min egen spelstil.

Han fortsätter:

– Vi försöker räta upp försvaret. Vi ska hålla mitten renare, inte släppa till så mycket. Det är där det är som farligast! Vi får se hur många matcher det tar innan det börjar sitta …

"Blir en bra värdemätare direkt"

Och när pucken väl släpps i Madison Square Garden i natt så väntar ett tufft gäng för Henrik Lundqvist och Rangers: Förhandstippade Nashville Predators – med svenske stjärnan Filip Forsberg och schweiziske Kevin Fiala, som tränat hela sommaren med Lundqvist i Frölundaborg.

– Det är ett bra test! De tillhör ju favoriterna, så det blir en bra värdemätare direkt på var vi står …

På lördag åker Rangers vidare inom delstaten New York – och landar i Buffalo.

Där väntar en viss svensk 18-åring i Keybank Center.

LÄS MER: Dahlin tror på magisk debut i NHL

– Rasmus, ja. Han har varit bra på försäsongen. Jag tror säkert att han kommer att vara en stor del i deras spel framöver. Han verkar redan mogen för att ta klivet. En sån spelare, med de kvalitéerna, kommer att höja sig snabbt när han får den omgivningen, den med väldigt bra spelare.

Kan Rangers överraska – och ta sig till slutspel?

– Jag hoppas det! Vi tror på det. Vi har ett ganska bra lag. Det är helt andra förväntningar på vårt lag den här säsongen. Det är många som inte tror på oss – och på papper har vi inte ett så starkt lag som många andra har på den östra sidan. Men kan vi få ihop det som lag och många spelar på sitt max, då finns det absolut en möjlighet att ta sig till slutspel.

Är det inte konstigt att spela på Manhattan – och det inte finns förväntningar på er som lag?

– Jag tror fortfarande att folk hoppas att vi ska ha en bra säsong, oavsett om vi bygger om laget eller vad vi nu ska kalla det. Folk är inte nöjda om vi inte tar oss till slutspel. Men vi måste samtidigt vara realistiska i målsättningen. Kan vi ta oss till slutspel, då har vi gjort det bra. Det är där målet är.

LÄS MER: NHL-stjärnorna minns första matchen i världens bästa liga

Är du lika taggad nu, på din fjortonde säsong – som under din första eller sjunde?

– Jo, jag är taggad! Det är alltid spänt och förväntansfullt det första matcherna. Det känns inspirerande att se hur långt vi kan ta det med den här gruppen.

Henrik Lundqvist om …

… Lias Anderssons oväntade AHL-flytt:

– I stället för att spela en mindre roll i Rangers ville de att han skulle få mycket istid i Hartford. I alla fall just nu. Spela mycket powerplay, spela över 20 minuter per match. Det hade varit svårt här just nu, kanske. Han är nära – det är bara att tugga på så kommer han att få chansen här. Han har gjort det man kan förvänta sig! Han kommer säkert att vara tillbaka snabbare än man tror. Han har gjort det bra – och det sa jag till honom.

… om hur brorsan Joel utvecklat sin åkstil under sommaren – med nytt skridskostål och ny slipning:

– Hockeyn utvecklas hela tiden. Bara för att du har rutin kan du inte slå dig till ro, utan du måste fortsätta utvecklas hela tiden. Hänga med. Det försöker jag göra själv också. Vad funkar för mig, vad måste jag ändra? Det är samma för mig som för Joel. Jag har kunnat träna mer på is i år, för förra året hade jag problem med knät.

… om familjens sommar i Göteborg:

– Vi hade en kanonsommar! Det kändes bra att komma hem och hämta energi. Vi är supernöjda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.