Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

SVT tvingas sälja ishockey-VM

SVT hade ensamt rättigheterna till Ishockey VM från och med nästa år – men tvingas av ekonomiska skäl sälja av delar av mästerskapet till MTG. – SVT har goda erfarenheter av att dela sporträttigheter med andra aktörer, vilket vi gjort med bland annat Fotbolls-VM. Därför är jag väldigt glad över den här lösningen, säger SVT:s programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande.

SVT vann rättighetskampen om ishockey-VM från 2018 till 2023 – men nu meddelar Jan Helin i ett pressmeddelande att mästerskapet kommer delas tillsammans med MTG. Mästerskapet kommer sändas vartannat år i SVT och vartannat år i MTG:s kanaler. 

– För oss känns det verkligen som att hockey-VM kommer hem, säger MTG:s sportchef Per Nunstedt till Sportbladet.

"I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud", säger SVT:s programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande.

MTG blir först ut och sänder från VM i Danmark nästa år.

Mer samarbete

Utöver VM ska SVT och MTG samarbeta kring Champions Hockey League.

– SVT har goda erfarenheter av att dela sporträttigheter med andra aktörer, vilket vi gjort med bland annat Fotbolls-VM. Därför är jag väldigt glad över den här lösningen. I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, säger programdirektör Jan Helin. 

Fram till 1987 var ishockey-VM en självklarhet i SVT:s kanaler, men sedan dess har det delats eller sänts i andra kanaler. 

– Ishockey är en viktig pusselbit i SVT:s sportutbud. SVT kommer de närmsta åren att livesända från hockey-VM, Champions Hockey League, Euro Hockey Tour, junior-VM, dam-VM, SDHL, TV-pucken och Stålbucklan, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.