Sverige klart för final – slog regerande mästaren

Sverige är vidare till första finalen sedan 2014 – detta efter en 4-2-seger mot regerande mästaren USA.
– Det är jätteskönt att vinna och nå finalen, men det som är så fruktansvärt tråkigt är att vi inte har vunnit ett piss än, säger Lias Andersson till C More.

LocationBuffalo||

Första perioden blev inget att skriva hem om för Juniorkronorna. Det var oinspirerat, sömnigt och slarvigt spel som inledde semifinalen mot regerande mästarna USA.

Men trots detta skulle man, för en kort sekund, få öva på att ett mål-jubel. För med en man mer på isen såg Alexander Nylanders rappa skott ut att passera USA-målvakten Joseph Woll – men Boston College-keepern lyckades precis hålla undan pucken och Nylander fick svälja jublet.

Perioden, där Sverige sakta men säkert vaknade till liv, skulle sluta mållös. Men inte utan att det vid flera tillfällen bjöds på lägen.

Halvvägs in i den andra perioden såg det ut att kunna bli ett blågult ledningsmål – detta efter att Frölundas supertalang tråcklat sig igenom det amerikanska försvaret. Men avslutet fanns dock inte där.

Strax därefter skulle Isac Lundeström få ett gyllene läge när han friställdes genom en läcker passning från egen zon. Luleå-talangen skulle lyckas få ner USA-målvakten, men pucken ville inte förbi.

Pettersson med ledningsmålet

Juniorkronorna skulle dock få jubla i det efterföljande powerplayet. Ett rappt och välplacerat handledsskott från Elias Pettersson visade varför den Vancouver-draftade poängsprutan ligger i toppen av SHL:s poängliga.

– Jag får pucken av ”Nylle” (Alexander Nylander) och ser att jag får en spelare på mig. Så jag försöker vänta ut honom och skjuter mot bortre stolpen, det var kul att den gick in, säger målskytten till C More.

I slutskedet av mittenperioden skulle amerikanerna vakna till liv via bland annat turneringens poängbäste spelare Casey Mittelstadt.

Men trots en tung anstormning, där USA bland annat fick ett tre mot noll-läge, lyckades Filip Gustavsson hålla pucken borta från det svenska målet. Något som innebar att man endast var 20 minuter från en finalplats.

– Nu måste vi hålla det enkelt och ta det säkra före det osäkra, nu gäller det bara att ta platsen, säger Elias Pettersson.

Att ”ta platsen” var precis vad man gjorde.

Tre mål – två minuter

Trots flera vassa, amerikanska chanser, skulle Sverige få jubla över utökad ledning.

En läcker passning från Timothy Liljegren satte Lias Andersson och Fredrik Karlström i ett två mot ett-läge där ett väggspel mynnade ut i att Frölundatalangen fick sätta 2-0.

– Det var ett snyggt mål, det var en bra pass så det var bara att pilla in den i öppet mål, säger Lias Andersson.

Målet blev starten på en rejäl överkörning. För trots en utvisad spelare kunde Juniorkronorna, först genom Oskar Steen och sedan Axel Jonsson Fjällby, sätta ytterligare två mål – under ett och samma boxplay.

Tre mål på två dryga två minuter och finalplatsen var som i en ask.

"Inte vunnit ett piss än"

USA mäktade med två reduceringsmål – men det hjälpte föga. Trots en sista forcering så mäktade man inte med att kvittera.

För svensk del väntar därmed första finalen sedan 2014 och vinnaren mellan Kanada och Tjeckien.

– Det är jätteskönt att vinna och nå finalen, men det som är så fruktansvärt tråkigt är att vi inte har vunnit ett piss än. Vi har fortfarande en match att spela. Vi har vunnit lika mycket som USA i nuläget, säger Frölundatalangen och lagkapten Lias Andersson.