Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Franzén under tiden i Detroit. Bild: JOEL MARKLUND
Johan Franzén under tiden i Detroit. Bild: JOEL MARKLUND

Svensken om Babcock: "Fruktansvärd människa"

NHL-tränaren Mike Babcock har hamnat i blåsväder efter att flera spelare anklagat honom för trakasserier.
En som tränades av Babcock är den tidigare Detroit-stjärnan Johan Franzén som minns tränaren med fasa.
– Han är den värsta person jag någonsin har träffat, säger Johan Franzén till SportExpressen.

Mike Babcock har både Stanley Cup och OS-guld och är där med en av NHL:s mest meriterade tränare, men den senaste tiden har 56-åringen haft det riktigt hett om öronen.

För dryga veckan sedan fick Babcock sparken från sitt uppdrag som huvudcoach för Toronto Maple Leafs och samtidigt har flera tidigare NHL-spelare gått ut och berättat om deras hemska erfarenheter av Babcock.

En av NHL-legendarerna som Babcock coachat är Chris Chelios. Chelios spelade i Detroit Red Wings under Babcocks ledning och i ”Spittin’ Chiclets podcast” berättar nu amerikanen om en skräckhistoria där svensken Johan Franzén, som också spelade i Detroit under perioden, är högst inblandad.

– Det han gjorde mot honom i slutet… han (Franzén) var skadad och det var under slutspelet. Några av sakerna han sa till honom på bänken... jag vet inte vad han sa till honom bakom stängda dörrar öga mot öga, men han attackerade honom verbalt under matchen.

– Det gick så långt att stackars Johan, som vi inte visste led av hjärnskakningar och depressioner, bara bröt ihop. Han fick ett nervöst sammanbrott. Inte bara på bänken utan i ett av rummen efter matchen. Det är förmodligen det värsta jag någonsin sett, säger Chris Chelios i podcasten.

I en intervju som SportExpressen gjort med Johan Franzén berättar han om händelsen och bekräftar Chelios bild.

– Jag får rysningar när jag tänker på det. Det där var mot Nashville i slutspelet. Det var grovt, otäckt och chockerande. Men det var bara en av hundra grejer han gjorde. Toppen av ett isberg, säger Johan Franzén.

Franzén lyfter sedan fram Mike Babcock som hockeytränare, men när det kommer till hur coachen är som människa har den tidigare NHL-stjärnan inte mycket positivt att säga.

– Som tränare är han extremt noggrann och förberedd. Han är jättebra på att sätta ihop ett spelsystem och få alla att köpa in sig på det. Det är hans starka sida. Men sen är han en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk, det kunde vara städare i arenan i Detroit eller vem som helst. Han hoppade på folk bara för att, säger Johan Franzén till SportExpressen.

En rejäl hjärnskakning avslutade Johan Franzéns hockeykarriär. Den tidigare landslagsspelaren har sedan smällen bland annat lidit av depression och ångest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.